KORONAVIRUS

VILI BEROŠ 'Tijekom noći u KBC Rijeka smješteno je devet radnika iz Italije, jedan od njih pokazuje znakove bolesti'

Vili Beroš
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je jutros u razgovoru za N1 situaciju u Hrvatskoj vezano za epidemiju koronavirusa.

- Tijekom noći u KBC Rijeka smješteno je devet radnika koji su došli iz Italije. Njihovi nalazi poslani su u analizu i rezultati se očekuju danas. Jedan od njih pokazuje znakove bolesti, rekao je.

Ustvrdio je da niti jedan od sedam briseva analiziranih noćas nije pozitivan na koronavirus, prenosi Novi list.

- U ovom trenutku svi su rezultati negativni, ali obzirom na epidemiološku situaciju i još neke uzorke moguće je da neki budu pozitivni. No to ne treba uznemiravati javnost, jer ako se i dogodi potvrda, vjerujem da će biti kod nekog od bolesnika koji su već u izolaciji. Oni se dodatno provjeravaju, rekao je Beroš i dodao da je noćas iz Italije u riječki KBC transportirano devet radnika. Poručio je da će nalazi testiranja biti gotovi kroz nekoliko sati.

Oni su radili u tvornici u kojoj je potvrđeno 20 oboljelih od koronavirusa.

- Samo jedan od njih pokazuje znakove bolesti, no on kašlje već tri tjedna. Situacija je u ovom trenutku pod nadzorom, a danas stižu kontejneri na granične prijelaze. Ne treba poticati paniku, mi pokušavamo naznačiti da smo pripremljeni i promišljeni i da ćemo napraviti sve što je potrebno. Nitko ne može spriječiti epidemiju, ali zdravstveni sustav će napraviti sve. Danas u 11 dižemo stupanj pripravnosti, aktivirat će se nacionalni stožer zaštite, istaknuo je Beroš i apelirao da se zaustavi širenje lažnih vijesti.

Na upit naše novinarke jesu li radnici pristigli iz Italije bili u kontaktu s nekim iz Hrvatske odgovorio je niječno. Ustvrdio je da su odmah izolirani po ulasku u Hrvatsku i prebačeni u KBC Rijeka.

- U ovom trenu drugih sumnjivih slučajeva nema, ali pratimo situaciju, ona je pod nadzorom. Sanitarni inspektori vrše nadzore na granicama već mjesec dana, potvrdio je Beroš za N1, no sad imaju nove upute s obzirom na situaciju u Italiji. Također je još jednom ponovio da maske služe kao mjera predostrožnosti, no sa stručnog aspekta nemaju puno utjecaja.

Rekao je da je jasno da su građani uznemireni, no ne treba poticati paniku. Sustav u koji je uključen velik broj institucija je spreman.

- Iako u ovom trenutku u Hrvatskoj nema potrebe za dodatnim smještajnim kapacitetima, Beroš je rekao da je svim županijama uputio dopis da ga izvijeste o kapacitetima, jer se ne zna kad će se pojaviti prvi pozitivan slučaj. Izvještaji će u ministarstvo zdravstva stići danas do podne.

Poručio je i da je Hrvatska spremna zatvoriti granice ako struka procijeni da je to potrebno te da se taj mehanizam može pokrenuti odmah.

- Mjerenje temperature nije od presudne važnosti, rekao je, jer je puno oboljelih od drugih bolesti s višom temperaturom, a još je važnije to da u prvom trenucima u vremenu inkubacije zaraženi koronavirusom nemaju povišenu temperaturu. Neki ljudi ni ne znaju da se bore s tim. Nismo na mjerenju temperature temeljili našu obranu od ulaska virusa u Hrvatsku, istaknuo je ministar.

Što se tiče hrvatskih učenika koji su se ovih dana vratili s izleta u Italiji, ministar je rekao da ne može komentirati pojedine slučajeve. Međutim, dodao je da oni koji su ušli u zemlju prije uspostave novih mjera zaštite, mogu ići u školu, dok se s učenicima koji su ušli nakon uspostave mjera postupa drugačije.

- Potrebno je iz sata u sat pratiti situaciju. Do eskalacije teoretski može doći, ali moramo biti maksimalno spremni, što i jesmo, rekao je Beroš.

Vrhunac zaraze predviđa se za dva do tri tjedna na području Europe, a ako bude po modelima predviđanja epidemije, što je malo vjerojatno, napominje Beroš, jer se virusi ne ponašaju "prema modelima", trebalo bi doći do smanjivanja epidemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:52