VOĐA SINDIKATA

VILIM RIBIĆ 'Štrajk na fakultetima donijet će novi impuls. Plenković to može zaustaviti' OPLEO PO MILANOVIĆU 'Njemu ništa ne vjerujemo, on laže!'

Vilim Ribić
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić potvrdio je u nedjelju kako će uskoro početi štrajk i na fakultetima rekavši kako smatra da će to donijeti novi impuls.

- Štrajk će biti tjedan iza ovog tjedna, a koji dan - vidjet ćemo. To su jednaki zahtjevi, za jednaku kategoriju ljudi. Mi vodimo brigu da naši ljudi ne ispadnu iz tračnica. Ako sad propustimo priliku, doći će do neravnoteže plaće - izjavio je Ribić za RTL Danas.

Školski sindikati nastavit će cirkularni štrajk u Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, ističu da su voljni pregovarati, ali od zahtjeva za povećanjem koeficijenata za šest posto ne odustaju.

Iz Vlade uzvraćaju da su također otvoreni za dijalog s predstavnicima svih sindikata te da vode odgovornu fiskalnu politiku i povećavaju plaće u skladu s mogućnostima.

Ribić pak ističe kako će najava štrajka na fakultetima dati novi impuls.

- Mi dajemo novi impuls, novi zamah. Naša potraživanja su desetina onoga što se treba isplatiti - smatra on.

Izvijestio je kako su razgovarali s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i s predstavnicima dvaju sindikata. "Ne postoji problem oko toga, ministrica smatra da su to dva ista sustava", dodao je.

O premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj izjavi da nema razloga za štrajk, ali i o Zoranu Milanoviću, Ribić kaže:

- To je slika naše političke scene. Premijer kaže - zar za samo dva posto toliki štrajk? Ako je to samo dva posto, neka Plenković to isplati. On može zaustaviti taj štrajk. Govori o rastu plaća od 11 posto. To je u tri godine, s time se može postidjeti - ustvrdio je Ribić.

Istaknuo je i kako su u mnogim zemljama plaća porasle i 100 posto, a u Hrvatskoj 11 posto. "Ja se s time ne bih hvalio", rekao je te kritiku uputio i bivšem premijeru.

- U skladu s njegovim predsjedničkim karakterom, ja bih rekao da Milanoviću ništa ne vjerujemo, on laže. On je rušio cijenu rada u cijeloj zemlji, suodogovoran je za kataklizmičko stanje u državi.

Sadašnji premijer nije uspio preokrenuti trend. Ne mislim da je sretna okolnost za Hrvatsku da u vrijeme najveće ekonomske krize na čelu Vlade imamo dva diplomata. Diplomati imaju drugi senzibilitet nego ekonomisti ili neki druge struke - ocijenio je Vilim Ribić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:48