MALO DOMAĆE HRANE

Više od pola ribe, janjetine i tjestenine koju jedemo u našim hotelima je iz uvoza

Jako Andabak: Naši ribari prije nisu htjeli poslovati s dokumentacijom, ali sada hoće, i to je dobro, jer gost traži domaću hranu koja je konkurentna, kvalitetnija
 Luka Gerlanc/CROPIX
Jako Andabak: Naši ribari prije nisu htjeli poslovati s dokumentacijom, ali sada hoće, i to je dobro, jer gost traži domaću hranu koja je konkurentna, kvalitetnija

Ovogodišnja turistička sezona koja ruši rekorde u broju noćenja, potrošnji gostiju i prihodima u hotelskom i privatnom smještaju još jednom je otvorila pitanje o udjelu domaćih proizvoda u hotelima i restoranima. Godinama se brojni domaći proizvođači žale da je teško doći u hotelske lance optužujući ih da je hrana koju serviraju uglavnom uvozna. Hotelijeri su im često odgovarali da nemaju izbora jer domaći proizvođači nemaju dovoljne količine i zadovoljavajuću kvalitetu. Svake godine u raspravu se uključe i političari koji ističu važnost spajanja “zelenog i plavog”, kontinentalne Hrvatske koja bi proizvodila hranu za more.

Anketa na 70 proizvoda

Još donedavno i Ministarstvo poljoprivrede sufinanciralo je proizvođačima mesa tovljenje stoke za turističku sezonu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 15:26