KRAH PEVECA

Višnji Pevec banka uzela hotel kojim se ponosila

Jedan od kupaca mogao bi biti i vlasnik križevačkog KTC-a koji je nedavno ušao u hotelski biznis
Višnja i Zdravko Pevec
 Jadran Babić / CROPIX

ĐURĐEVAC, BJELOVAR - Podravska banka postala je vlasnik đurđevačkog hotela Picok, jedne od najsjajnijih zvijezda iz Pevec grupe i turističke institucije koja dobro posluje unatoč krizi. Tu nam je neslužbenu informaciju prekjučer potvrdio i Julio Kuruc, predsjednik Uprave koprivničke Podravske banke, koji ističe kako je banka zbog dugova pokrenula ovrhu nad grupacijom Pevec. Kuruc ističe da trenutačno traže kupca za Picok.

Traženje kupaca

- Još je prerano govoriti o potencijalnim kupcima jer smo tek nedavno pokrenuli ovrhu, a kako hotelijerstvo nije naša djelatnost, odlučili smo se za prodaju. Hotel je u potpunosti obnovljen i uređen, ima četiri zvjezdice i na izvrsnoj je lokaciji pa sam uvjeren da ćemo vrlo brzo pronaći kupca s kojim planiramo uspostaviti i partnerski odnos - rekao je Kuruc koji nije želio otkriti kolika su potraživanja Podravske banke prema Pevecu i po kojoj cijeni namjeravaju prodati hotel.

Rast noćenja

No, prema neslužbenim informacijama iz izvora bliskih bjelovarskom Pevecu, hotel Picok procijenjen je na 30-ak milijuna kuna. Picok je važna točka u razvoju lovnog turizma, a njegova je posebna vrijednost i u dodatnim sadržajima: bazenu, wellnessu, teretani. Zbog toga dobro upućeni tvrde da će banka vrlo lako naći kupca za hotel, ali pitanje po kojoj cijeni.

Iako hotel bilježi rast noćenja u odnosu na prošlu godinu, kao i prometa u ugostiteljskom sektoru te wellnesu, radnici za rujan i listopad nisu dobili plaću jer Picok, na njihovu žalost, nije izdvojen iz grupacije Pevec čiji je račun već dulje u blokadi.

Od novog vlasnika se očekuje zadržavanje radne snage te razine usluga koje hotel nudi, a zbog čega je među najboljima na potezu od Zagreba do Osijeka.

- Kupce Picoka treba tražiti u krugovima onih kojima je to core business. Vjerojatno će se razgovarati i s vlasnikom koncerna Sunce i dioničarem NK Hajduka Jakom Andabakom, vlasnikom zagrebačkog HUP-a koji upravlja elitnim hotelima Anđelkom Lekom, a možda i Goranom Štrokom, čelnikom grupacije GS hotels - navodi naš izvor.

Među kupcima i KTC

Moguće je, s druge strane, da se za Picok na kraju ‘zagrije’ i jedan veliki domaći igrač - vlasnik križevačkog KTC-a Ivan Katavić. Trgovački div KTC, naime, već je ušao u hotelski biznis na Jadranu te najavljuje i moguće nove akvizicije na tom polju. Uzme li se u obzir da je Katavić strastveni lovac a Picok prava meka za lovni turizam, ništa nije nemoguće. (D. Borozan, R. Mihaljević/Podravski list )

Tvrtka Pevec od obitelji Pevec kupila zemljište za 12 mil. kn?

BJELOVAR - Zdravko i Višnja Pevec te članovi obitelji, osim u Bjelovaru, imaju nekoliko stanova, i to u Zagrebu, Puli i Rijeci bez kojih bi, u slučaju stečaja, mogli ostati. Navodno su i vlasnici vikendice u Zadru te nešto vinograda i zemljišta. Posebno je zanimljiva priča kako je tvrtka Pevec, kad je kriza u poslovanju Grupe već bila očita, od obitelji Pevec navodno kupila zemljište u Zadru i za njega, kako se nagađa, izdvojila 12 milijuna kuna. No potvrdu te informacije nismo uspjeli dobiti. (I. K./ Bjelovarski list)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:52