GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK

VLADA ĆE DANAS DATI PRIJEDLOG ZA RAZRJEŠENJE DRAŽENA JELENIĆA Plenković: 'Ne dovodimo u pitanje njegovu profesionalnost, ali ostavka je ispravan čin'

Dražen Jelenić
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je jučer glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio ostavku zbog afere u kojoj je otkriveno da je član masona, on bi na današnjoj sjednici Vlade mogao biti razriješen.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, uz ostalo, biti će i prijedlog uredbe o Uredu predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Premijer Andrej Plenković se na početku sjednice Vlade osvrnuo na aktualnosti.

'Još jednom zahvaljujem Kolindi Grabar Kitarović na njezinim aktivnostima tijekom pet godina mandata i čestitam na stupanju na dužnost Zoranu Milanoviću, s kojim smo jučer dogovorili prve korake. Upravo smo Damir Krstičević i ja primili gospodina Hranja kojeg ćemo danas predložiti za načelnika Glavnoga stožera HV-a', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na jučerašnji napad u Njemačkoj.

'U ime cijele Vlade osuđujemo napad koji se sinoć dogodio u Njemačkoj. Žalimo zbog ljudskih žrtava i izražavamo sućut obiteljima i državi Njemačkoj', kaže Plenković.

Potvrdio je da će Vlada danas donijeti prijedlog za razrješenje glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

'Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade imat ćemo prijedlog za razrješenje glavnog državnog odvjetnika Jelenića na njegov vlastiti zahtjev. Sabor će o tom prijedlogu uz prethodno mišljenje Odbora donijeti odluku. Želim naglasiti da prijedlog razrješenja ne znači da je Jelenić postupao protivno zakonima i da dužnost nije obnašao dobro.

Radi se o integritetu ljudi koji rukovode radom najviših državnih tijela. Načela i pravila ponašanja koja se očekuju od glavnog državnog odvjetnika postavljena su izrazito visoko zato što ta dužnost ne dozvoljava prostor za bilo kakvu sumnju u nepristranost i objektivnost. Otkrivanjem činjenice da je Jelenić član tog društva je povjerenje narušeno, a neovisnost njegovog rada je dovedena u pitanje. Prilikom predlaganja Jelenića za glavnog državnog odvjetnika Vlada tu informaciju nije dobila niti smo za to znali iz drugih izvora. Ta je organizacija legalna i ne postoji propis koji zabranjuje članstvo u nekom udruženju. Da je ta činjenica bila poznata tada, mi bismo ju uzeli u obzir. Vlada ne dovodi u pitanje Jelenićevu profesionalnost i neovisnost ali podržavamo njegovu odluku da podnese ostavku te to smatramo odgovornim i ispravnim činom', zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:17