DARINKO KOSOR, NOVI ŠEF HSLS-a

'Vlada će pasti zbog korupcije, a ne koalicijskih partnera'

 Danijel Soldo/Cropix

Premijerka Kosor pozvala vas je na razgovor već u ponedjeljak. Što ćete tražiti od nje, hoćete li joj predložiti promjene koalicijskog sporazuma i kakve?

- To će biti više protokolaran susret, ali razgovarat ćemo i o provođenju koalicijskog sporazuma. Zatražit ću više koordinacije pri donošenju odluka, odnosno da se dosljedno provodi sve ono što je već i sada zapisano u sporazumu, a što se do sada baš nije provodilo.

Ostaje li HSLS u vladajućoj koaliciji do kraja mandata ili će ostanak u koaliciji ovisiti o daljnjim potezima vlade?

- HSLS sada ostaje u koaliciji s HDZ-om, a što će biti u budućnosti, teško je prognozirati.

Đurđa Adlešič rekla je da je umorna od posla, a ranije je najavila da će svoj mandat dati stranci na raspolaganje. Hoćete li nju povući iz Vlade?

- HSLS ostaje u Vladi, a naš predstavnik u Vladi i dalje će biti potpredsjednica Đurđa Adlešič. Iako je ona svoj mandat stavila na raspolaganje stranci, predložit ću novom Predsjedništvu da ona ostane u Vladi.

Brglec ostaje

Hoćete li povući Dražena Bregleca s mjesta državnog tajnika jer osporava vaš izbor?

- Tko gubi, ima se pravo ljutiti. Njegov istup tumčim kao dio izborne atmosfere i očekujem da se strasti brzo smire. Breglec i dalje ostaje državni tajnik jer ne želim mijenjati naše ljude u vlasti.

Koji je resor HSLS-u najvažniji? Hoćete li tražiti neko ministarsko mjesto?

- Uz sadašnji koalicijski sporazum to je teško tražiti. Istina je da bi bilo dobro da je HSLS dobio konkretno ministarsko mjesto u Vladi, a ne potpredsjedničko, ali o tome je trebalo razmišljati na početku mandata, a ne sada. Resori koji HSLS u budućnosti zanimaju su gospodarstvo, znanost i obrazovnje.

Jeste li zadovoljni zadnjim promjenama u Vladi, prije svega dolaskom Đure Popijača na mjesto ministra gospodarstva?

- Popijač je dobar izbor, ali bojim se da on neće moći učiniti velike promjene jer nema političko zaleđe, odnosno nije član HDZ-a. Skeptičan sam prema mogućnosti ozbiljnog zaokreta u gospodarskoj politici.

HSLS protiv Hebranga

Vladu potresaju brojne afere i sumnje na korupciju, posebno u sektoru cestogradnje. Treba li mijenjati ministra Kalmetu i šefove HAC-a?

- Već sam rekao da ovu Vladu neće srušiti koalicijski partneri, već će je rušiti korupcija u državnoj upravi i državnim poduzećima.

Hoće li HSLS tražiti novi zakon o umjetnoj oplodnji?

- Očekujem od potpredsjednice Vlade Adlešič da pripremi novi zakon o umjetnoj oplodnji i podržavam njezine dosadašnje prijedloge vezane uz taj problem. Smatram da u promjenama moramo ići do kraja, a ne do pola puta kao do sada.

Koga će HSLS podržati na predsjedničkim izborima? Zašto ne podržavate HDZ-ova kandidata Hebranga?

- Više od 90 posto članstva HSLS-a nije za Hebranga, pa bi bilo loše da vodstvo podrži nekoga protiv koga je članstvo. Žao mi je što Ivan Čehok nije naš kandidat, ali HSLS će uskoro odlučiti koga podržati.

Vraća li se Dražen Budiša u stranačku politiku, kao što ste najavili?

- Imam naznaka da bi se Dražen mogao vratiti u članstvo HSLS-a. Logično je da čovjek koji je stvarao stranku bude i njezin član. Ali ako se vrati, neće se vratiti u aktivnu politiku.

Čehoka i Adlešič riješit će se na kraju

ZAGREB - Nakon što je zagrebački HSLS-ovac Darinko Kosor preuzeo vođenje stranke, Đurđa Adlešič i dalje će ostati potpredsjednica Vlade, što je potvrdio i novi stranački šef. Da je na unutarstranačkim izborima pobijedio Dražen Breglec, njezin ostanak u Banskim dvorima bio bi upitan. Prema našim informacijama, takvim ishodom zadovoljna je i premijerka Jadranka Kosor koja je nakon preuzimanja vodstva Vlade uspostavila dobru suradnju s Adlešič, a sada joj baš i ne bi odgovarali novi potresi u Vladi. Među liberalima prevladava mišljenje da je stranka zapostavljena, pa je Kosorov cilj ojačati HSLS na terenu kako bi stranka imala bolju poziciju uoči sljedećih izbora. Dugoročni je cilj novog stranačkog šefa, kažu neki liberali njemu skloni, postupno preuzimati sve konce u stranci i tek u konačnici posve neutralizirati politički utjecaj Adlešič i Čehoka kao trenutno najeksponiranijih HSLS-ovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:14