ODGOVOR HEP-a

‘Vlada i mi smo u sinergiji. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima popunjene sve kapacitete, pa čak i višak plina‘

Iz HEP-a poručuju kako su zadovoljni što se na poticaj Vlade situacija s viškovima plina počela adekvatno rješavati

Arhivska fotografija

 Ranko Šuvar/Cropix

Iz HEP-a su danas kasno popodne odgovorili na naš upit kako su zadovoljni što se na poticaj Vlade situacija s viškovima plina počela adekvatno rješavati.

- HEP će kao i dosad, poštujući sve važeće propise, konstruktivno i u suradnji s državnim tijelima i svim relevantnim subjektima u plinskom sektoru, provoditi potrebne aktivnosti s ciljem ostvarenja uvjeta za sigurnu opskrbu plinom hrvatskih građana i provedbe mjera Vlade. U tom smislu očekujemo daljnje smjernice od strane resornog ministarstva - kažu.

Napominju i kako je od početka energetske krize svaku izloženost HEP-a Vlada efikasno ublažila sa zajedničkim ciljem osiguranja sigurne opskrbe plinom svih kupaca u Hrvatskoj.

- Teret koji HEP od početka krize podnosi u saniranju posljedica energetske krize usmjeren je na normalno funkcioniranje gospodarstva i olakšanje posljedica na građane koju je osigurala Vlada - kažu u HEP-u.

Pritom hvale Vladu zbog mjera koje je poduzimala u krizi.

- Hrvatska vlada je donošenjem niza mjera od početka energetske krize hrvatskim građanima i gospodarstvu osigurala sigurnu opskrbu energijom po cijenama višestruko nižim od tržišnih i značajno nižim u odnosu na ostale države EU. Zahvaljujući mjerama Vlade, Hrvatska je imala energetski mirnu i stabilnu zimu 2022./2023., kao što će imati i iduću zimu. U sinergiji Vlade i HEP-a, došli smo u situaciju da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima popunjene sve kapacitete, pa čak u ovom trenutku i višak plina - napominju.

Jedna od najvažnijih mjera Vlade, dodaju, donesena u sklopu Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije iz rujna 2022. odluka je da Ina sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj mora predati HEP-u i to po cijeni od 41 eura po megavat sati, što je u tom trenutku bilo pet puta niže od tržišne cijene.

- Time je omogućen nastavak opskrbe za čak 120 tisuća kućanstava kojima su isticali ugovori u tržišnoj opskrbi plinom, a ujedno su od cjenovnog udara zaštićene obrazovne, zdravstvene i druge ustanove od javnog interesa. Kako u ožujku ove godine još uvijek nije došlo do osjetnog smirivanja energetske krize, donesena je nova Uredba, koja vrijedi za razdoblje od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024. Na temelju nove Uredbe HEP je nastavio od Ine preuzimati prirodni plin koji se proizvodi u Hrvatskoj. Cijena plina koju HEP preuzima od Ine je regulirana i utvrđuje je HERA, a kako je propisano Uredbom - kažu.

Pojašnjavaju i kako preuzetim plinom HEP može raspolagati isključivo u svrhe propisane Uredbom, što znači da ga ne smije koristiti i ne koristi ga u druge svrhe, niti za vlastite potrebe, niti za prodaju na tržištu.

- Kako je podzemno skladište plina popunjeno, viškovi plina preuzetog od INA-e automatski se odlažu u transportni sustav. Tim plinom upravljaju operator transportnog sustava i HROTE, sukladno propisima koji uređuju plinsko tržište. HEP nema utjecaja na takvu prodaju plina, niti na cijenu plina niti na izbor kupaca - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:31