VLADA GASI POŽAR

Filipović naglo promijenio stav o spornoj uredbi, taji se tko je kupio plin za 1 cent/MWh

Plinacro odbija dati podatke o tome tko je u posljednjim danima lipnja kupovao jeftini plin, a Vlada tvrdi da, eto, nitko nije kriv

Davor Filipović, Frane Barbarić, u pozadini podzemno skladiste plina Okoli

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Aferu s viškovima domaćeg plina, koji su nastali nakon punjenja podzemnog skladišta Okoli i koji su kupovani po cijeni od 47 eura po megavatsatu, a prodavani po jedan cent, u Vladi su danas pokušali primiriti najavom da će se u četvrtak na sjednici Vlade donijeti nova uredba koja će riješiti i ovaj problem.

Prema tumačenju glasnogovornika Vlade Marka Milića, u ovom slučaju nitko nije kriv - ni resorni ministar gospodarstva Davor Filipović, ni predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, koji su dan prije prebacivali krivnju s jednog na drugog, iako je samo u lipnju nastala financijska šteta od oko deset milijuna eura.

Milić je na N1 prvo optužio Most da za nečije interese otvara ovu temu, budući da je o aferi prvi počeo govoriti Zvonimir Troskot, a odbacio je teze da je Vlada oštetila HEP, odnosno nazvao ih je besmislenima.

- Vlada je dokapitalizirala HEP i sigurno ne bi išla oštetiti tu kompaniju. HEP je kupovao plin po cijeni od 41 eura, što je tada bila dobra odluka. Što se ove situacije tiče, Vlada vodi konzultacije s predstavnicima HEP-a i priprema se uredba koja će riješiti ovo pitanje. Nije ono nastalo jer su Barbarić ili Filipović htjeli oštetiti HEP, nego jer je EU donijela neke odluke, jer su se okolnosti promijenile - rekao je Milić za N1.

Ugroza poslovanja

Prema njegovim riječima, predstavnici HEP-a identificirali su kao problem da bi daljnja primjena ovakve odluke ugrozila poslovanje.

- Mi ćemo to pitanje riješiti na način da HEP ne bude ugrožen i da ne bude nikakve štete - poručio je Milić.

Na pitanje imaju li Barbarić i Filipović i dalje povjerenje premijera, Milić je odgovorio kako svi imaju obvezu odgovorno raditi svoj posao.

- Premijer to očekuje od svakog ministra i čelnika državne kompanije i ne bih ovome davao veći značaj. I jedan i drugi imaju jasan zadatak, a to je štititi interese građana i gospodarstva - izjavio je glasnogovornik Vlade.

HEP je, podsjetimo, u ponedjeljak potvrdio da su morali ostavljati višak plina u sustavu jer se napunilo skladište, a onda je plin prodavan po nekoliko tisuća puta manjoj cijeni nego što je kupljen. Za to su optužili Ministarstvo gospodarstva koje nije donijelo novu odluku o cijeni i distribuciji prirodnog plina koji je HEP otkupljivao od Ine. Iz Ministarstva su, pak, odgovorili da je to HEP-ova odgovornost i da su plin mogli skladištiti u inozemstvu.

Prema javno dostupnim podacima HROTE-a, najviše se tih viškova prodalo u tri dana lipnja, od 24. do 27. lipnja, i to ukupno više od 3000 megavatsati. Na dan 24. lipnja prodalo se 1400 megavatsati plina po cijeni od samo jednog centa, 25. lipnja 649 megavatsati po cijeni od pet centi, a 26. lipnja 1000 megavatsati po cijeni od 65 centi.

Tko određuje cijenu?

Ono što su nam pojasnili u HROTE-u jest da cijenu određuju sami voditelji bilančnih skupina (VBS) na tržištu. Naime, plin se prodaje na aukciji i onda se formira i njegova cijena. U Hrvatskoj postoji više od 30 VBS-ova, a najveći među njima su PPD i Ina.

No, podatke o tome kome je i po kojoj cijeni prodavan plin Plinacro je u utorak odbio dati, pravdajući se da su to povjerljivi podaci.

"S obzirom na to da su podaci portfelja u nadležnosti bilančnih skupina i kao takvi povjerljivi, Plinacro nema zakonske pretpostavke javno ih iznositi i komentirati. Konkretno, sva pitanja i informacije o neravnoteži pojedine bilančne skupine, kao i o količinama plina i cijenama valja uputiti voditeljima bilančnih skupina", naveli su u priopćenju koje su poslali.

U HROTE-u, pak, kažu kako su viškovi plina u transportnom sustavu predmet ponuda, odnosno iskaza interesa od VBS-ova na tržištu plina. - Plinacro daje na prodaju viškove plina, a voditelji bilančnih skupina se nadmeću za ponuđene količine - pojašnjavaju u HROTE-u. Kažu i da su prve viškove plina uočili još pojedinih dana u svibnju, ali da Plinacro ima konkretne podatke.

U HROTE-u kažu i da su HERA-u o ovom problemu obavijestili još 9. lipnja. - Sektor za naftu i plin HERA-e obavijestili smo 9. lipnja 2023., prilikom podnošenja izvješća za svibanj 2023., i to za prve uočene viškove plina odložene u sustav. Ministarstvo i HERA-u obavijestili smo dopisom od 29. lipnja 2023. s podacima o viškovima za lipanj 2023., iako podaci još nisu konačni - navode u HROTE-u.

HERA šuti

Pitali smo i HERA-u što su napravili po pitanju ovog problema nakon upozorenja, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Iz Plinacra, pak, podsjećaju kako je dužnost svakog VBS-a uravnotežiti portfelj svoje bilančne skupine na dnevnoj razini, a dužnost Plinacra je održavati plinski transportni sustav u dopuštenim granicama odstupanja, u slučaju kada VBS-ovi to ne učine.

- Naime, VBS je dužan svakodnevno uravnotežavati količine plina koje njegova bilančna skupina predaje u plinski transportni sustav s količinama koje preuzima iz transportnog sustava. U slučaju potrebe uravnoteženja svog portfelja, VBS-ovi imaju mogućnost, sukladno Pravilima o organizaciji tržišta plina koje donosi HROTE uz suglasnost HERA-e, trgovanja proizvodima na trgovinskoj platformi kojom upravlja HROTE.

Navedenim pravilima propisan je i obračun naknade za dnevna odstupanja pojedinih bilančnih skupina, koje provodi HROTE - poručuju iz Plinacra. U slučaju kada Plinacro ne bi uravnotežio sustav, dodaju, ne bi bio u mogućnosti pružiti uslugu transporta plina, što bi dovelo do poremećaja na plinskom transportnom sustavu i tržištu plina te bi ugrozilo sigurnost opskrbe plinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:27