SKUPA INVESTICIJA

Vlada ipak gradi crkvu Jezerincu! Vojni ordinarijat: Znamo da je kriza, ali svaki biskup treba crkvu

Još prije desetljeće i pol Hrvatska je potpisala da će sagraditi crkvu za Vojnu biskupiju. Sada je napravljen prvi korak
 Pavlina/CROPIX

ZAGREB - Nakon izgradnje velebnog Vojnog ordinarijata na Ksaveru, vrijednog najmanje 30 milijuna kuna, Ministarstvo obrane napravilo je prvi korak i prema gradnji katedralne crkve za Vojnu biskupiju.

MORH je, naime, raspisao natječaj za urbanističko-arhitektonsko idejno rješenje stolne crkve vrijedno 300.000 kuna, no, kad je taj natječaj privukao medijsku pažnju, MORH ga je odmah i povukao.

Ipak, kako saznajemo, natječaj će, dopunjen i upotpunjen, uskoro biti ponovno raspisan.

- Ministarstvo obrane poništilo je navedeni natječaj jer se uvidjelo da nisu ispunjeni svi uvjeti potrebni za njegovo provođenje. Nije se raspolagalo svom potrebnom dokumentacijom za provođenje postupka te nisu bila osigurana financijska sredstva, jer su u tehničkoj preraspodjeli financijskih sredstava ista bila prenamijenjena - službeno su odgovorili u MORH-u.

Kako neslužbeno doznajemo, za sada su osigurana sredstva samo za idejno rješenje, a ne i za samu gradnju crkve. Kad bi gradnja mogla početi i koliko će za nju biti izdvojeno, još nitko ne zna...

Gradnja stolne ili katedralne crkve za Vojnu biskupiju obveza je MORH-a i MUP-a prema Ugovoru iz 1996. između Svete Stolice i RH o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH.

- Svaki biskup treba imati svoju crkvu, pa tako i biskup Jezerinac - objasnili su nam u Vojnom ordinarijatu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:56