KRIZA ZBOG KORONAVIRUSA

VLADA JE DALA NOVU PONUDU SINDIKATIMA Vilim Ribić: 'Ovo je zanimljivo. Ne uskraćuje se ni jedno pravo, radi se o jednoj suspenziji'

 
Vilim Ribić
 Goran Mehkek / CROPIX

Sindikati zaposlenih u zdravstvu i obrazovanju izjavili su u četvrtak kako je nova ponuda Vlade o sklapanju dodatka kolektivnom i temeljnom kolektivnom ugovoru zanimljiva te će dati članstvu i tijelima na odlučivanje kada je dobiju u pisanom obliku.

"Što se tiče Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), prijedlog ne može još biti prihvaćen, moramo se konzultirati na našim tijelima. Osobno mislim da se o toj se ponudi mora razgovarati na način da se prihvate svi problemi liječnika koji do sada nisu rješeni. Što se HLS-a tiče, ne može biti samo ova ponuda", rekla je nakon pregovora s Vladom predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Objasnila je da je ponuda Vlade da se osnovica ne podiže od 1. lipnja i 1. listopada za dva posto, ali da bi iznos osnovice, koji bi imali 1. siječnja 2021., ostano isti.

"Povišica bi dakle išla od 1. siječnja 2021. ukoliko se u međuvremenu u pregovorima s nekom drugom Vladom koja će doći ne bude promjena u tim pregovorima. Osnovicu bi onda imali kao da je bila povišica 1. lipnja i 1. listopada", kazala je Čulinović Čaić.

Vlada neće mijenjati jubilarne nagrade i regrese, a o božićnici na jesen

Dodaje kako se jubilarne nagrade i regresi neće dirati, jer su je već neki zaposleni dobili. O božićnici se za sada nije raspravljalo te je ostavljeno za jesen.

Istaknula je da postoji dug prema liječnicima vezan za neadekvatno obračunavanje i isplaćivanje prekovremenog rada, za što su dobili i potvrdu Vrhovnog suda, a o čemu nisu dobili prijedlog na koji će se način, kojim tempom, i u kojim iznosima vratiti taj novac.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak također je kazala da će ponudu predstaviti svojim tijelima i članovima.

"Spomenuli smo problematiku koju imaju medicinske sestre u pandemiji, sigurno moramo o tome dobro promisliti. Moramo sve gledati u jednom paketu, i ponudu i sve na što nam nije sada odgovoreno", naglasila je Prašnjak.

Dodala je kako vjeruje da će sljedeći tjedan biti završni sastanak s predstavnicima Vlade.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić isto tako će "zanimljivu" ponudu predstaviti svojim tijelima i članovima te je poručio kako sindikati odmah idu na interni međusindikalni sastanak.

"Ne uskraćuje se ni jedno pravo, radi se o jednoj suspenziji", ustvrdio je Ribić.

Objasnio je da ukoliko svi sindikati ne prihvate novu ponudu, da će se gledati kako je odlučila većina.

"Ako postoji dovoljan broj sindikata, sukladno Zakonu o reprezentativnosti, onda se potpisuje. Ako nemate dovoljnu većinu onda takav dokument nije valjan, i onda je na Vladi na odluči", kazao je Ribić.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić naglasio je kako je nova ponuda "nešto bolja od prve" te kako su sindikati daleko od dogovora.

Uspjesi najdužeg štrajka neće se dirati

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec vjeruje kako će se nakon odluke članstva i tijela doći do nekog rješenja.

"Ne bih govorio o štrajku, treba prvo vidjeti kako će proći obje ponude. Mislim da je razumljivo da ukoliko bude prihvatljiva ponuda našim članovima vezano uz dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru, da će pitanje koeficijenata i pitanje dodatka u obrazovanju biti stavljeno ad-acta, zauvijek", kazao je Mihalinec.

Objasnio je da će se koeficijenti podizati temeljem sporazuma koji se neće mijenjati.

"Znači neće se ići na izmjenu sporazuma i ukidanje povećanja koeficijenata i dodatka u odgoju i obrazovanju", kazao je Mihalinec.

Istaknuo je da se neće dirati sve što su uspjeli dobiti najdužim štrajkom u hrvatskoj povijesti.

"Na stolu je pitanje zajedničko svim javnim i državnim službama. Sindikati u obrazovanju će dijeliti sudbinu svih zaposlenih u javnim i državnim službama onako kako oni odluče, sukladno novoj zanimljivoj ponudi Vlade", poručio je Mihalinec.

Naglasio je da, ukoliko dođe do sporazuma, zaposleni u odgoju i obrazovanju će u srpnju za plaću od lipnja imati dogovoreno povećanje od jedan posto u koeficijentima i dodacima.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka naglasio je da ukoliko bi bilo dvostrukog udara na plaće zaposlenih u obrazovanju da ponuda sigurno ne bi bila prihvatljiva. "Ovo sada sigurno olakšava poziciju", zaključio je.

Zagreb, 210520.
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Ulica Grada Vukovara 78.
U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava nastavljaju se pregovori izmedju pregovarackog odbora Vlade RH i predstavnika sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i drzavnih sluzbi.
Na fotografiji: Josip Aladrovic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Josip Aladrović

Aladrović: 'Mislim da su sindikati zadovoljni'

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ustvrdio je u četvrtak da su sindikati zadovoljni današnjim pregovorima, ali napominje kako se mora pronaći kompromis između očekivanja i onoga što javne financije mogu pretrpjeti.

"Mislim da su sindikati zadovoljni, oni će konzultitrati svoje članstvo i vidjeti stavove, za sljedeću srijedu smo dogovorili idući sastanak na kojem ćemo dodatno definirati ove pregovore. Želimo pronaći kompromis između očekivanja i onog što javne financije mogu podnijeti", rekao je Aladrović nakon sastanka sa sindikatima državnih i javnih službi.

Ističe kako su revidirali prethodnu ponudu te su nametnuli kao ideju da se isplata regresa obavi putem Cro-kartice, s idejom da se stimulira domaća potrošnja.

"Što se tiče povećanja plaća naš je prijedlog da se to suspendira do 1. siječnja 2021. Što se tiče božićnice dogovoreno je da će o tome razgovarati na jesen. Jubilarne nagrade su ostale nepromijenjene", kazao je Aladrović.

Objasnio je da će onda u siječnju rast plaća biti kao što je ugovoren te će osnovica biti 6044 kune.

Sa sindikatima obrazovanja, iza kojih je najdulji štrajk u hrvatskoj povijesti, dogovorili su da ukoliko pristanu na ove korekcije, da u tom slučaju sporazum nakon štrajka ostaje na snazi onako kako je ispregovaran.

"Direktna ušteda u odnosu na sadašnju situaciju bila bi oko 450 milijuna kuna, to bi bila direktna ušteda za državni proračun. Ukoliko se uspijemo dogovoriti o plaćanju regresa kroz Cro-karticu još bi uspostavili bolje makroekonomske pokazatelje, potaknuli bi domaću potrošnju. Očekivali smo da će to biti na snazi cijele godine, ne bih isključio niti jednu mogućnost u budućnosti", istaknuo je Aladrović.

Izrazio je nadu da će sindikati prihvatiti ponud te na taj način pokazati solidarnost prema nesigurnim dijelovima ekonomije.

"Nadam se da će to nepovećanje plaća biti pozitivan znak sa strane sindikata prema ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo, i da će to zapravo biti jedan društveni konsenzus kojim svi mogu biti zadovoljni. Mi niti u jednom trenutku nismo osporili da su u ovoj krizi javne i državne službe cijelo vrijeme vrlo dobro, angažirano i vrlo kvalitetno odoljevati ovoj krizi", kazao je Aladrović.

O zdravstvenim radnicima koji traže isplatu neadekvatno obračunatih prekovremenih sati rada, Aladrović je kazao kako su već prethodno o tome razgovarali.

"Imali smo neke ideje. Sa isplatom plaće u svibnju za travanj će biti riješeni problemi tih prekovremenih sati. Naravno da ćemo s njima razgovarati kada bude puni legitimitet neke sljedeće Vlade", zaključio je Aladrović. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 08:30