UVODI SE RED U NOGOMET

Vlada mijenja zakon: Mamić neće više moći sam gomilati milijune. Dio će ići državi

Na jesen slijede dopune i izmjene Zakona o sportu te Zakona o udrugama kako bi se spriječila nelojalna konkurencija Udruge građana Dinamo i Športskog dioničkog društva Hajduk

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Vladi će na jesen predložiti dopune i izmjene Zakona o sportu. Na promjenama se već radi u dogovoru sa HOO-om i županijskim savezima.

Osnovna se intencija zakona - dragovoljno preoblikovanje klubova koji uđu u financijske gubitke - neće mijenjati, rekao nam je Željko Klarić, pomoćnik ministra Radovana Fuchsa za sport. Drugim riječima, na primjeru najuspješnijeg hrvatskog nogometnog kluba, sve dok bude poslovao pozitivno, Dinamo može poslovati kao udruga građana.

Sankcije klubovima

- Osnovna je intencija promjene zakona ubrzati procese - rekao je Klarić. Dodao je kako klubovi nakon što predaju zahtjev za preoblikovanje, trebaju angažirati revizorsku kuću koja treba napraviti reviziju njihova poslovanja, iz čega se, među ostalim, vide i podaci o njihovom dugovima prema državi, a nakon toga moraju napraviti elaborat kako će poslovati u budućnosti da budu u pozitivi. - I tu najčešće zapinje jer revizorske kuće traže novac koji klubovi ne mogu platiti - kazao nam je Klarić te dodao kako Ministarstvo želi ubrzati taj proces. Uvest će se i sankcije za klubove koji ne poštuju zakonske rokove , a njih će odrediti nacionalni savezi (minus bodovi, izbacivanje u niži ili najniži rang).

Od nogometnih se klubova u Hrvatskoj u športsko-dioničko društvo pretvorio samo Hajduk, ali saznali smo da pritisnuti rokovima i prijetećim sankcijama, o kojima govori Klarić i ostali, požuruju svoje procese. Tako će već u petak početi preoblikovanje Rijeke, zbog 16,000.000 kn duga, a ubrzo će je slijediti Osijek, Cibalia i Varteks.

Mamiću, a porez na dobit?

Svi klubovi koji su dionička društva plaćaju na kraju godine porez na dobit, dok, primjerice, Dinamo kao udruga građana plaća samo PDV, kako na isplaćene ugovorne rate i plaće, tako i na transfere igrača unutar Hrvatske. No, državi pred očima bježe milijuni od transfera nogometaša u inozemstvo, koji se ne mogu oporezovati jer je takav zakon o udrugama građana:

- Ima slučajeva gdje pojedinci koriste udruge kao paravan za stjecanje dobiti i bogaćenje, i to ne bi trebalo tolerirati - kazao je Igor Vidačak, predstojnik Vladina ureda za udruge, aludirajući na Dinamo, a na njega se nadovezao i ministar uprave Davorin Mlakar: - Nekakve promjene će se u toj grupaciji udruga morati dogoditi, najranije već najesen - najavio je Mlakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:54