ISTI PRED ZAKONOM

Kosor: Mamić nije zaštićeni građanin. Vrijeme da oni koji imaju veliki novac plaćaju poreze

Državni vrh progovorio je o Dinamu. Predsjednik je pozvao poreznu upravu da ubere porez koji pripada državi. 'Očito je neka politička volja utjecala na to da se porez ne naplaćuje', istaknuo je Ivo Josipović
 Ronald Goršić/CROPIX

SPLIT - Nije, ne, ne, ne. Zdravko Mamić nije i nitko ne može biti zaštićeni građanin, ne u smislu u kojem govorite, zaštićen od plaćanja poreza i drugih obaveza prema državi, a time i građanima. Ja sam tu vrlo jasna od početka mog mandata, bez obzira na ime i prezime, odgovorila je premijerka Jadranka Kosor na pitanje novinara u Splitu, te dodala da svaki građanin mora biti zaštićen od bilo kakve vrste diskriminacije i progona.

Premijerka je još na godišnjem odmoru a u utorak se u Splitu sastala sa Antom Sanaderom, splitsko-dalmatinskim županom i Dujom Marasovićem, predsjednikom splitskog HDZ-a.

Premijerka se složila s predsjednikom Ivom Josipovićem oko ubiranja poreza od transfera nogometaša i to od nogometnih klubova i igrača.

Predsjednik, naime, smatra da nije potrebno donositi novi zakon da bi se mogao ubrati porez, te je pozvao poreznu upravu da napravi svoj posao.

- Moje stajalište je apsolutno na istom tragu i, nažalost, na tragu ovih velikih afera kojih smo svjedoci u nogometu . Tu ima još prostora u kojem možemo zahvatiti u smislu uvođenja reda za sve i svakako da ćemo na tom tragu definitivno raditi. Ne zbog ubiranja poreza, nego zbog reda i zaista je vrijeme da oni koji imaju veliki novac i koji raspolažu s velikim novcem, da plaćaju poreze. To je jedino pravedno. Predsjednik Josipović i ja nismo razgovarali o tome, ali smo na istom tragu, što nije čudo budući smo oboje pravnici, kazala je Kosor.

Premijerka je naglasila da je u Splitu kao predsjednica Vlade, a ne HDZ-a te da sa svojim stranačkim kolegama nije razgovarala o Željku Kerumu i političkim pitanjima nego o infrastrukturnim zahvatima, o Brodogradilištu i DES-u, splitskoj ustanovi za zapošljavanje hendikepiranih osoba.

- Više sam puta u posljednje vrijeme bila u Splitu ali gospodin gradonačelnik se nijednom nije odazvao pozivu da popijemo kavu. Šteta. Iz toga uvijek može izaći nešto dobro za Split, a za Županiju i za Vladu, rekla je premijerka.

- U HDZ-u nismo još razgovarali o Željku Kerumu i HGS-u, ali morat ćemo se dogovoriti o tome pogotovo zato što Kerum ima velike ambicije utjecati na formiranje Vlade, zaključila je Kosor.

Josipović poreznoj upravi: Uberite porez koji pripada državi

- To je problem svih klubova, ne samo NK Dinama. No, dovoljno sam dobar pravnik da ne prihvaćam tumačenja po kojima nam je potreban neki novi Zakon da bi se pobrao porez. To nije točno. I prema tome, očito je neka politička volja utjecala na to da se porez ne naplaćuje. Ali, još nije kasno jer porezna zastara za mnoge od tih transfera nije nastupila i upravo zato je moj poziv poreznoj upravi da ubere porez koji pripada državi - izjavio je predsjednik Josipović za portal Zagrebancija komentirajući činjenicu da NK Dinamo kao udruga građana nije platio niti lipu za bilo koji transfer igrača u inozemstvo te dodao:

- Ne odnosi se zakon samo na klub, nego i na igrače. Oni su svi u statusu poreznih obveznika i većina je više od 180 dana u tekućoj godini bili sa prebivalištem u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:11