StoryEditor
SJEDNICA VLADE U BANSKIM DVORIMA

Vlada: 'Na porezni stup srama idu oni koji duguju više od 15 tisuća kuna'

Zagreb, 200612.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Slavko Linic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

14:41 - Na dnevnom redu Vlade danas se nije našao spas Diokija . U Vladi, naime, kažu da su jučerašnje riječi ministra financija Slavka Linića oko ulaska države u vlasničku strukturu posrnule tvrtke donedavno u rukama Roberta Ježića krivo shvaćene.

Država bi, objašnjavaju u Banskim dvorima, mogla ući u vlasničku strukturu Diokija, no za to joj treba strateški partner, koji bi uložio 15 milijuna eura, a njega trenutno nema.

12:45 - Vlada je danas krenula u privatizaciju HPB-a, jedne od posljednjih banaka u vlasništvu države.

Namjera je države prodati 51,46 posto dionica HPB-a koje posjeduje i dokapitalizirati banku. Ocjena je ministra financija Slavka Linića da se radi o maloj banci, čija joj kamatna politika ne omogućuje da bude konkurentna na tržištu. Stoga je Vlada odlučila krenuti u postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a.

Korak naprijed danas je učinjen i kod privatizacije brodogradilišta 3. maj. Ministarstvo gospodarstva Vladu će ubuduće svakog mjeseca obavještavati o tome kako napreduje privatizacija riječkog škvera.

Prema najnovijem planu, najprije bi se privatizirao pulski Uljanik, i to radničkim dioničarstvom, te potom dokapitalizacijom u kojoj će sudjelovati domaći brodari i FGS-ovi. Zatim bi tako privatizirani Uljanik mogao preuzeti 3. maj. Tako bi se stvorio konzorcij sjevernojadranskih brodogradilišta.

HAC će u gradnju autocesta ove godine uložiti gotovo 1,6 milijardi kuna, najavio je danas zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić.

Prioritet u gradnji u 2012. je nastavak autoceste do Ploča i Dubrovnika, zatim autocesta od Osijeka do mađarske granice s mostom preko Drave i kratka autocesta od Metkovića do granice s BiH, što je dio koridora Vc.

Nastavljaju se i radovi na gradnji autoceste od Zagreb do Siska, dok bjelovarsko-podravski Ipsilon prelazi u ruke Hrvatskih cesta jer će se, kaže premijer Milanović, graditi u profilu brze ceste.

Vlada je danas dala suglasnost HAC-u za zaduženje kod konzorcija banaka u visini 120 milijuna eura. HAC će taj novac koristiti za plaćanje izvršenih građevinskih radova i uredno servisiranje kreditinih obveza.

12:00 Telekomunikacijski operateri od 1. srpnja više neće plaćati poseban porez na pružanje usluga u mobilnoj telefoniji, odlučila je danas Vlada uputivši prijedlog izmjena tog zakona u saborsku proceduru. Poseban porez telekomima od 6 posto, ocijenio je ministar financija Slavko Linić uveden je kako bi se telekome natjeralo na ulaganje, no taj je problem riješen u izravnim razgovorima s njima, pa poseban porez više nije potreban. K tome, taj se porez našao na udaru Europske komisije.

Linić: 'Vlada ulazi u vlasničku strukturu Diokija s 38 posto'

Vlada je Saboru predložila i ukidanje posebnog poreza na luksuz u segmentu plovila, koji je uvela prethodna Vlada. Time se, ustvrdio je Linić, pomažu mala brodogradilišta. Banski su dvori usvojili i neke od primjedbi saborskih zastupnika oko izmjena Općeg poreznog zakona.

Tim se, suklano novom prijedlogu Vlade, u drugo saborsko čitanje šalju odredbe prema kojima bi se na porezni stup srama pribijali oni građani koji državi duguju najmanje 15.000 kuna (dosadašnji prijedlog je bio 10.000 kn), zatim obrtnici s dugom od barem 100.000 kuna (dosad se govorilo o pragu od 500.000 kn), te tvrtke s dugom od najmanje 300.000 kuna (dosad 100.000 kuna). Na porezni stup srama neće ići dužnosnici čiji je dug mlađi od tri mjeseca.

Radnici Vjesnika će dobiti plaće

Stotinjak zaposlenih u ugašenom dnevnom listu Vjesnik uskoro bi trebalo primiti plaće, barem u minimalnom iznosu.

- Prisilit ćemo vlasnika da im isplati barem minimalne plaće. One moraju biti osigurane - kazao nam je izvor iz Vlade, govoreći Narodnim novinama kao vlasniku tvrtke Narodne novine press, izdavača Vjesnika.

Potvrdio nam je da je novac za plaće osiguran u AUDIO-ju, kao i da je Porezna uprava podnijela zahtjev za otvaranje stečaja tvrtke Narodne novine press.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2020 16:22