SINDIKATI NA NOGAMA

Vlada najavila rušenje kolektivnih ugovora: ´Alternativa je raspad cijelog sustava´

´Plaće u javnom sektoru su prevelike ako ih uspoređujemo s ostalima i to je nešto što smatram da bi trebalo promijeniti´, rekao je Linić
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović najavio je u Dnevniku HTV-a ukidanje odredbe o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora , a to je učinio i ministar financija Slavko Linić danas na Hrvatskom radiju, javlja HRT.

"Alternativa je raspad cijelog sustava. Znate, u državama oko nas, manje-više u svima, se otkazuju kolektivni ugovori. Smanjuju se socijalna prava, ako gledate s te strane, mi u Hrvatskoj nismo napravili ništa", rekao je Milanović.

Teret krize snosit će javna uprava, najavio je za Hrvatski radio i ministar financija Slavko Linić. Do sada to nije bio slučaj jer su radnike u javnom sektoru štitili kolektivni ugovori, koji se, kad im istekne rok, automatski produljuju sve dok se ne potpišu novi.

"Plaće su prevelike ako ih uspoređujemo s ostalima koji rade u privatnom sektoru i to je nešto što smatram da bi trebalo promijeniti. To je ono što će umnogome i nas posvađati s čelnicima sindikata, ali do kraja godine i taj dio ćemo promijeniti", izjavio je ministar financija.

Sindikalisti su na nogama i kažu da će itekako znati uzvratiti na jednostrani pokušaj promjena zakona. Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata upozorava da ako se slome radnička prava u javnim službama, zaposlenici kod privatnika mogu očekivati još lošiji položaj, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:02