ISTRAŽIVANJE

VLADA NARUČILA ISTRAŽIVANJE O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI, EVO ŠTO GRAĐANI MISLE O NJOJ! Muškarci o tome znaju više od žena, podržava ju 66% građana

 
Andrej Plenković, Davor Bernardić, Ivan Vilibor Sinčić i Božo Petrov
 Goran Mehkek, Bruno Konjević, Robert Fajt, Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Iako tema Istanbulske konvencije već danima ne silazi s naslovnica medija tek svaki osmi ispitanik u najnovijem telefonskom istraživanju agencije Ipsos za Vladu RH kaže da o njoj zna jako puno te da se o njoj posebno informirao/la ili samo 12,2%. Skoro polovica ispitanih, 48,6% znaju osnovne informacije i pratili su temu kroz medije, 35,8% ispitanika čulo je za Konvenciju, ali ne znaju detalje, dok samo 3,3% nije do sada čulo za nju, tj. ne znaju o čemu se radi.

Zanimljivo je s obzirom na temu konvencije da su muškarci nešto više informirani od žena (14% prema 11%), dok mladi do 29 i oni do 44 godine baš i nisu.

Na pitanje „Koje je Vaše opće mišljenje o Istanbulskoj konvenciji? Podržavate li ili ne podržavate izglasavanje Istanbulske konvencije na temelju onoga što o njoj znate?“ 31,9% ispitanika podržava konvenciju i njezino izglasavanje u potpunosti, dok je 34,1% uglavnom podržava.

Ukupno Konvenciju podržava 66% ispitanika. S druge stane 12,4% ispitanika je odgovorilo da je uopće ne podržava i 10,4% da je uglavnom ne podržavaju – ukupno 22,8%. Odgovor ne znam dalo je 11,1% ispitanika.

Gledano po strukturi biračkog tijela 59% birača HDZ-a podržava Konvenciju, 70% birača Mosta i Živog zida te čak 90% birača SDP-a.

Ukupno 86% ispitanika smatra da je nasilje nad ženama veliki problem u Hrvatskoj. 61% ispitanika se ne slaže da će se izglasavanjem Istanbulske konvencije iskorijenit obiteljske vrijednosti, 68% ispitanika se ne slaže sa stereotipom da žena tradicionalno mora biti majka i kućanica, a otac hranitelj obitelji.

Agencija Ipsos provela je istraživanje telefonskim putem (CATI) na reprezentativnom uzorku od 604 punoljetna građanina u Hrvatskoj u razdoblju od 19. do 20. ožujka za potrebe Vlade RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:23