PITANJE MIROVINE

'VLADA NAS JE DOVELA PRED GOTOV ČIN, IZLAZIMO NA ULICU' Sastanak Sindikata s ministrom rada završio fijaskom, nakon 50 minuta napustili razgovore

Marko Pavić i Krešimir Sever (prije godinu dana)
 Bruno Konjevic / CROPIX

Predstavnici sindikata danas su, nakon sastanka s ministrom rada Markom Pavićem na temu najavljene mirovinske reforme, objavili kako ministar Pavić nije popustio oko "dobi od 67 godina za odlazak u starosnu mirovinu".

Dodali su kako su nakon 50 minuta napustili sastanak te najavili prosvjede, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za RTL.

"Vlada je sve pripremila i dovela nas pred gotov čin. Pitali smo ministra ima li prostora za pregovore oko penalizacije i odlaska u mirovinu sa 67 godina. Kako je on rekao da nema, otišli smo sa sastanka. Taj razgovor kreće sada prema ulici i ide se u pripreme. Skraćivanje razdoblja za odlazak u mirovinu značit ce da će se ranije rješavati starijih radnika", dodaje Sever.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske, kazao je kako se ovdje radi o smanjivanju prava građana.

"Ovo nije mirovinska reforma, već smanjivanje prava hrvatskih građana i dodvoravanje Svjetskoj banci i Europskoj komisiji. Reforma bi trebala ići u smjeru maksimalnog zapošljavanja i boljih uvjeta za radnike", istaknuo je.

Podsjetimo, prema dokumentu završnog prijedloga o mirovinskoj reformi, umirovljeni građani ponovno će moći raditi - četiri sata.

Dodatak od 27 posto ići će samo onima koji štednju iz drugog mirovinskog stupa prebace u prvi, a to će važiti za sve građane rođene od 1962. godine.

Oni koji odluče napraviti taj korak imat će višu mirovinu, dok će oni koji odluče ostati u oba stupa imati manju mirovinu.

Očekuje se kako će prijedlog mirovinske reforme uskoro biti javno objavljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:10