ODLUKA BANSKIH DVORA

VLADA O NOVOM ZKP-u Rok za podizanje optužnice iznosit će dva i pol mjeseca od završetka istrage

Umjesto šest mjeseci, najdulji rok za podizanje optužnice iznosit će dva i pol mjeseca od završetka istrage. Ako se propusti taj skraćeni rok, kazneni postupak morat će se obustaviti, a optužnica se onda smatra odbačenom.

Jedna je to od najvažnijih novih izmjena Zakona o kaznenom postupku, koje je danas Vlada uputila u Sabor. Radi se o petim izmjenama toga zakona od kada je on 2008. izglasan, što znači da se mijenjao, kako je ocijenio ministar pravosuđa Orsat Miljenić , u prosjeku jednom godišnje. Kako su izmjene ZKP-a vrlo opsežne, Vladi bi se, priznao je i sam Miljenić, više isplatilo donijeti potpuno novi zakon, no sada to nije mogla napraviti zbog rokova koji proizlaze iz odluke ustavnog suda. No, u perspektivi, kaže ministar, izgledno je da će se pisati novi ZKP.

U nizu izmjena tog propisa, koje su se našle u tekstu zakona koji je Vlada danas poslala na saborske klupe, izdvojimo da će se kaznena prijava morati riješiti u roku od šest mjeseci. Dosad za to nije bilo roka. U slučaju da prijava protiv njega nije riješena u zakonskom roku od šest mjeseci, okrivljenik će moći podnijeti prigovor sucu zbog odugovlačenja postupka. Zbog odugovlačenja postupka, ali i zbog drugih nepravilnosti, i okrivljenik i oštećenik moći će se pritužbom obratiti višem državnom odvjetniku.

Novim se zakonom preciziraju uvjeti kojim branitelj ostvaruje pravo na branitelja na teret proračuna. To će ovisiti o njegovom imovinskom stanju, koje će, međutim, morati sam dokazati.

U novom se zakonskom prijedlogu posebno regulira i mogućnost provedbe imovinskih izvida. Za najsloženija kaznena djela, u kojima postoje sumnje da je ostvarena znatna imovinska korist, sudjelovat će istražitelji, državnoodvjetnički savjetnici i stručni suradnici iz posebnog odjela za istraživanje imovinske koristi koji će se formirati unutar DORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:46