POLITIČKA DRAMA

VLADA POD SILOVITIM PRITISKOM KOALICIJSKIH PARTNERA ZBOG AFERE S MEJLOVIMA MARTINE DALIĆ Izvor iz HNS-a: 'Ako su mejlovi autentični, Dalić mora otići'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

"Nakon ovih mejlova od jučer i danas sasvim je jasno da je neophodan hitan razgovor unutar vladajuće koalicije i sasvim je jasno da vladajuća koalicija ne može i ne treba nositi terete nečega što nisu niti trebaju biti njezini tereti", izjavio je danas poslijepodne za Jutarnji list predsjednik SDSS-a i koalicijski partner HDZ-a Milorad Pupovac, na pitanje treba li Martina Dalić nakon danas objavljenih mejlova otići iz Vlade.

Dodaje kako očekuje razgovor ključnih koalicijskih partnera na kojemu će SDSS reći da koalicija ne smije nositi teret koji joj ne pripada i koji joj ne smije pripadati.

"S druge strane, proces završetka nagodbe ne smije biti ugrožen time kako i na koji način se dolazilo do određenih zakonskih rješenja za izlazak iz krize. Ono što je pozitivno, ne smije biti dalje kontaminirano onim što je negativno", kaže Pupovac.

I Furio Radin, kako nam je rekao, također traži hitan sastanak koalicije zbog novih okolnosti oko Martine Dalić.

Drugi koalicijski partner u Vladi, HSLS, još je oštriji pa tako njihov predsjednik Darinko Kosor za Jutarnji kaže: "Očekujem da grupa Borg bude predmet hitne istrage DORH-a!"

I u HNS-u u neslužbenim razgovorima komentiraju: "Ako su mejlovi autentični, institucije moraju reagirati, a Martina Dalić se mora povući".

Pupovac potvrdio: 'Sastanak vladajuće koalicije u petak'

Sastanak vladajuće koalicije na rasporedu je u petak, otkrio je novinarima N1 televizije predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Pupovac i Radin za Jutarnji list su potvrdili da traže hitan sastanak koalicije nakon što su procurili mejlovi Martine Dalić.

Kao i dobar dio drugih koalicijskih partnera, SDSS smatra da je neophodan hitan razgovor vladajuće koalicije povodom mailova koji su izašli u proteklih nekoliko dana, a koji pokazuju ili iznose neke činjenice o kojima je neophodno da se u vladajućoj koaliciji povede rasprava - istaknuo je Pupovac i dodao:

- SDSS-u je stalo da sve ono što je pozitivno učinila ova Vlada, a učinila je mnogo - uključujući i sve ono što je učinila s prevazilaženjem krize u Agrokoru, da se to sačuva, a negativnosti ili ono što baca sjenu na to pozitivno učinjeno, uključujući i Agrokor, vladajuća koalicija i Vlada trebaju naći rješenje da ta sjena više nije tu. Sve ono što može predstavljati sjenu na pozitivne učinke zakona koji je Sabor usvojio i postupaka koji su do sada napravljeni i sporazuma koji su do sada postignuti da bi se došlo do konačnog cilja - nagodbe i pokretanje Agrokora u novom obliku sve to što baca sjenu što se tiče Kluba SDSS-a ne bi smjelo više bacati sjenu na te procese - kazao je Pupovac.

- Ako je netko vođa nekog tima, jasno je da vođa treba štititi taj tim. Sasvim je razumljivo da ukoliko postoje teškoće i problemi, da onda s onim tko podržava taj tim, a to je vladajuća koalicija, raspravi u vezi s tim što baca sjenu, na rezultate, na uspjehe. To očekujemo od premijera. Mi premijeru ne osporavam njegovo pravo da svoj tim štiti, a s njim ćemo raspraviti i podijeliti odgovornost za to što može naštetiti tom timu.

Prema dosadašnjoj praksi premijer će sigurno uvažiti inicijativu svojih koalicijskih partnera, među koje spada i SDSS, uostalom, i redovito je bilo previđeno da se napravi sastanak koalicije, ovo je samo dodatan motiv da se taj sastanak održi što je moguće prije - zaključio je šef SDSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:48