ZAŠTITA ZRAČNOG PROSTORA

VLADA POKREĆE PROCES NABAVE BORBENOG AVIONA 'Osnovat ćemo međuresorno Povjerenstvo koje će na kvalitetan i transparentan način voditi proces'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada Republike Hrvatske usvojila je danas Odluku o osnivanju međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

Ovom Odlukom Vlada Republike Hrvatske, u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu od 28. lipnja 2019. i Odbora za obranu Hrvatskog sabora od 3. srpnja 2019. utvrđuje da Republika Hrvatska treba očuvati sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim avionima te da se pokrene proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona, imajući u vidu potrebne sposobnosti te raspoložive financijske mogućnosti Republike Hrvatske.

Zadaće Međuresornog povjerenstva su priprema i provedba postupka nabave višenamjenskog borbenog aviona te predloži Vladi RH i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

Međuresorno povjerenstvo bit će sastavljeno od predstavnika Ureda Predsjednice RH, Ureda Predsjednika Vlade, predsjednika i potpredsjednika Odbora za obranu, Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Sigurnosno obavještajne agencije, Vojno-sigurnosno obavještajne agencije i Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u uvodnom izlaganju istaknuo je: „Otvaramo novu stranicu i pokrećemo novi proces nabave višenamjenskog borbenog aviona“.

Plenković je naglasio kako će Vlada osnovati Međuresorno povjerenstvo koje će na kvalitetan, transparentan i uključiv način voditi proces koji je od strateške je važnosti za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku u cjelini.

U izlaganju na sjednici Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je: „Drago mi je što su Vijeće za obranu i Odbor za obranu Hrvatskog sabora jednoglasno dali potporu Vladi za pokretanje procesa nabave višenamjenskog borbenog aviona i stupanjem na snagu ove Odluke kojom Vlada Republike Hrvatske pokreće proces nabave višenamjenskog borbenog aviona. Nabava višenamjenskog borbenog aviona je strateški projekt cijele države, visoke financijske vrijednosti koji mora biti transparentan i zakonit“.

„Samo uz zajedništvo i potporu svih institucija Republike Hrvatske možemo realizirati ovaj strateški važan projekt“, naglasio je ministar Krstičević te zaključio: „S borbenim zrakoplovstvom jača je i Hrvatska vojska i hrvatska država“.

Također, ministar je najavio kako će paralelno s traženjem najbolje opcije višenamjenskog borbenog aviona, Međuresorno povjerenstvo istražiti i opcije za obuku pilota za višenamjenski borbeni avion te će u vezi s tim predložiti Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:43