MIROVINSKA REFORMA

VLADA POPUSTILA ZAHTJEVIMA SINDIKATA Plenković: 'Čuli smo poruku građana, u cijelosti prihvaćamo zahtjeve inicijative '67 je previše''

 
Andrej Plenković
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade poručio da će Vlada udovoljiti zahtjevima sindikata, odnosno prihvatiti u cijelosti prijedlog mirovinske inicijative '67 je previše' te Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Bit će zanimljivo vidjeti što će reći sindikati i hoće li odustati od referenduma.

- Tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima građanske inicijtive '67 je previše' i nakon što su potpisi prikupljeni ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku - čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Također je poručio da će rad poslije 65. godine biti omogućen samo onima koji to žele.

Podsjetimo, prije tri dana predstavnici Inicijative 67 je previše na Markovu trgu su poručili Hrvatskom saboru i premijeru Plenkoviću da raspiše referendum čim prije i ispoštuje volju više od 700 tisuća hrvatskih građana. Od Hrvatskog sabora zatražili su da se pitanje referenduma hitno uvrsti na dnevni red te da do kraja rujna bude određen datum održavanja referenduma.

Zagreb, 130619.
Trg Katarine Zrinske.
Predstavnici inicijative i sindikalni aktivisti okupili su se na Trgu Katarine Zrinske na Gornje gradu i nose 65 kutija u kojima se nalaze potpisane knjizice u organiziranoj povorci Cirilometodskom preko Trga svetog Marka do ulaza u Hrvatski sabor.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Ministarstvo uprave ustvrdilo je koncem kolovoza da je inicijativa "67 je previše" prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Sindikalna inicijativa "67 je previše" prikupila je prije gotovo tri mjeseca gotovo dvostruko više od potrebnog broja potpisa za referendum, kojim traže promjenu uvjeta za odlazak u mirovinu, a Sabor je 12. srpnja pozvao Vladu da provjeri taj broj te vjerodostojnost potpisa i zakonitost postupka njihova prikupljanja. Potom je Vlada 24. srpnja za to zadužila Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku.

Provjerom broja i vjerodostojnosti uzorka od 49.952 birača, koji je odredio Državni zavod za statistiku, od ukupno 745.486 prikupljenih potpisa birača, koje je prebrojalo Ministarstvo uprave, procijenjeno je da vjerodostojnih potpisa birača ima 708.713.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:39