SA 15 NA 10 KUNA

Vlada smanjila participaciju za 5 kuna. Milinović: Smanjenje je moglo biti veće da nije SDP-a

Po novom, pacijent će prilikom posjeta liječniku opće prakse, stomatologu ili ginekologu plaćati participaciju od 10 kuna, dok je ona dosad iznosila 15 kuna
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Hrvati će ubuduće plaćati manju participaciju prilikom posjeta liječniku, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Po novom, pacijent će prilikom posjeta liječniku opće prakse, stomatologu ili ginekologu plaćati participaciju od 10 kuna, dok je ona dosad iznosila 15 kuna. Glavna je to izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji je Vlada danas poslala na saborske klupe, a koji će na snagu stupiti nakon što ga izglasa Sabor. Ovdje, međutim, valja kazati da većina građana ni ne plaća participaciju, budući da uplaćuje policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Smanjenjem participacija, ocijenila je premijerka Jadranka Kosor, za oko 150 milijuna kuna smanjit će se teret zdravstvenog sustava koji snose građani. Smanjenje je, tvrdi ministar zdravstva Darko Milinović , moglo biti i veće da se SDP-ova gradska vlast u Zagrebu nije usprotivila racionalizaciji mreža bolnica jer bi tada i uštede u zdravstvenom proračunu bile veće.

Unatoč tome, Milinović je zadovoljan dosadašnjim rezultatima zdravstvene reforme. Kada je ona počela prije dvije godine, dug HZZO-a iznosio je više od dvije milijarde kuna, a dosad je smanjen za oko dvije milijarde, pa ćemo uskoro biti, tvrdi, na pozitivnoj nuli. Za milijardu kuna je smanjen i dug bolnica. Racionalizacijom sustava državnih bolnica samo u Zagrebu ušteđeno je 50 milijuna kuna, a njihove su dospjele obveze smanjene za 136 milijuna kuna. Ove se godine očekuju uštede u iznosu od još 32 milijuna kuna.

Izmjenama tog zakona uvodi se i pravo zdravstvenog osiguranika, koji je nezadovoljan ocjenom svog liječnika o pravu na korištenje bolovanja, da uloži prigovor HZZO-u. Ako je osiguranik nezadovoljan i ocjenom HZZO-a, može pokrenuti upravni spor.

Vlada je u Sabor poslala i izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojima se razdoblje obveznog rodiljnog dopusta, sukladno praksi u EU, produljuje sa 70 na 98 dana, i u tom se razdoblju neće moći prebacivati s majke na oca. Unatoč tome, u Banskim dvorima vjeruju kako se stupanjem na snagu tog zakona može očekivati porast brojeva očeva koji koriste rodiljni dopust, ali nakon isteka obveznog dijela rodiljnog dopusta.

Prema Vladinim podacima, tijekom 2009. i prvih sedam mjeseci prošle godine to je pravo u prosjeku mjesečno korisitlo između 100 i 110 očeva. Samo u prvoj godini primjene novog zakona u Vladi očekuju da će broj očeva na rodiljnom dopustu porasti za 10 do 15 posto, te će se u prosjeku kretati između 115 i 125 mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:15