ODRŽANA SJEDNICA POVJERENSTVA

VLADI DOSAD STIGLO 13 ISKAZA INTERESA ZA PRODAJU BORBENIH AVIONA U igri je pet mogućih ponuda za nove i osam mogućih ponuda za rabljene letjelice

Zagreb, 220715.
Pleso, vojarna Pukovnik Marko Zivkovic.
Predstavljanje eskadrile borbenih aviona u sastavu 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzracne obrane. Dogadjaju je prisustvovao nacelnik Glavnog stozera Oruzanih snaga RH general zbora Drago Lovric , zapovjednik NATO zracnih snaga i zrakoplovstva SAD u Europi i Africi general zbora Frank Gorenc, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzracne obrane general bojnik Drazen Scuri i drugi vojni duznosnici.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Hrvatska Vlada zaprimila je pet iskaza interesa za prodaju novih i osam iskaza za prodaju rabljenih 12 borbenih aviona, priopćeno je iz Vlade nakon današnje sjednice Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. U priopćenju se ne navodi koje su države iskazale interes niti koje avione nude.

Iz Vlade su priopćili kako su ta pisma namjere primili do sada, što implicira kako kako će i nadalje primati iskaze interesa ukoliko ih bude. Tvrdi se kako su zahtjevi za iskaz interesa za ponudu borbenog aviona početkom kolovoza upućeni na 26 potencijalnih adresa.

U nastavku procesa Međuresorno povjerenstvo pristupit će utvrđivanju valjanosti navedenih iskaza interesa, u skladu s taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, naglašava se u priopćenju.

Jutarnji list je već najavio da su Sjedinjene Američke Države, Švedska, Izrael, Danska, Norveška, Danska, Italija i Francuska zainteresirane Hrvatskoj prodati svoje avione, rabljene ili nove. Prema neslužbenim najavama Povjerenstvo bi državama koje ispunjavaju uvjete za otprilike mjesec dana moglo poslati zahtjev za davanjem ponude. Ugovor s odabranim partnerom bi mogao biti potpisan krajem sljedeće godine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo