KOMENTAR

Vlado Vurušić: Hrvatska kao baza za prodor u EU

Prime Ministers of Visegrads Group (V4), Jan Fischer (L) of Czech Republic, Robert Fico (L2) of Slovakia, Gordon Bajnai (C) of Hungary and Donald Tusk (R) of Poland make a joint handshake with their Croatian counterpart Jadranka Kosor (R2) in Nandorfehervari hall of the Hungarian parliament building on February 24, 2010 prior to their plenary session for the energy security summit and the European Commissions Conference on the Danube strategy and the Danube summit. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
 ATTILA KISBENEDEK

ZAGREB - Strateški ekonomski interes Rusije je što veće ulaganje i nazočnost u Hrvatskoj. Rusija želi biti prisutna u regiji, da joj ona posluži kao “gospodarska baza” za prodor u Europu, a Hrvatska je idealna za to, pogodnija od Srbije s kojom imamo izvrsne odnose. No ona ima i nedostatke: velika, kadšto opterećujuća očekivanja u vezi s Kosovom, neodlučnost oko članstva u NATO-u, a u EU, neće skoro - rekao nam je nedavno jedan visoki ruski dužnosnik u Moskvi.

Hrvatska ima dobar položaj, uskoro će postati članicom EU, a dvije zemlje nemaju političkih nesuglasica. UHrvatskoj, ističe naš sugovornik, odnos prema Rusiji je neopterećen prošlošću, što uvelike komplicira odnose s ostalim istočnoeuropskim državama.

Evidentno je da su nakon nekoliko godina lutanja dvije zemlje okrenule novu stranicu u odnosima. To potvrđuje i hrvatsko priključenje plinovodu Južni tok. Rusija već dugo traži da se njezinim tvrtkama omogući lakše ulaganje jer smatra da je Hrvatska povoljna destinacija za njezin kapital zbog skorog ulaska u EU. Želi sa svojim gospodarskim “aktivima” u Hrvatskoj dočekati njezin ulazak u EU, čime im se automatski olakšava poslovanje na tom tržištu.

I Kosor je rekla da će Hrvatska kao nova članica pružiti punu podršku Rusiji u odnosima sa EU. Zagreb bi mogao izvući ekonomsku korist, ali mora paziti da to strogo odvojiti od ikakvih političkih zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:43