UMJETNOST POD UPITNIKOM

VLAHUŠIĆ: 'Ako dubrovački HDZ skine Igrama tri milijuna kuna, festival se ukida'

Gradonačelnik Vlahušić o sjednici Gradskog vijeća kobnoj za Ljetne igre
Dubrovnik, 130214.Gradonacelnik Andro Vlahusic sastao se danas s predstavnicima Drustva prijatelja dubrovacke starine predsjednikom Denisom Orlicem i Marom Kapovicem na temu prakticne primjene Zakona o zastiti ugrozene spomenicke bastine Dubrovnika.Na fotografiji: Konferencija za medije gradonacelnika nakon sastanka.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX / CROPIX

Dubrovački gradski vijećnici sutra će na svojoj sjednici raspravljati o proračunu Grada za ovu godinu, gdje postoji realna mogućnost da HDZ-ovi vijećnici, motivirani odlukom župana Nikole Dobroslavića da uskrati 650 tisuća kuna Dubrovačkim ljetnim igrama zbog premijere “Elementarnih čestica”, ishode i to da i Grad Dubrovnik prestane financirati nacionalni festival. Gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) otvoreno govori da je takav scenarij moguć.

- Dubrovnik financira Igre sa šest milijuna kuna, od čega oko tri ide na program. Ako vijećnici budu slušali duhovnog vođu Dobroslavića i uskrate Igrama tri milijuna programskih kuna, festival se neće održati, odnosno imat ćemo Dubrovačke ljetne igre, ali u režiji HDZ-a, bez koncerata i predstava. HDZ-ovu elementarnu nepogodu umjesto ‘Elementarnih čestica’. Moguće je također da vijećnici zatraže da Grad financira Igre, ali da uskrati novac predstavi ‘Elementarne čestice’ - tvrdi gradonačelnik Vlahušić. Uz Grad koji Igrama daje šest milijuna kuna, Ministarstvo kulture festival financira s četiri milijuna kuna, a sve do jučer je Dubrovačka županija davala 650 tisuća kuna.

Gradonačelnik je podsjetio da se Dubrovnik istovremeno kandidira za europsku prijestolnicu kulture

- Ne možemo se u Bruxellesu predstavljati kao tolerantan i kulturan grad, a istovremeno u Dubrovniku zabranjivati vrhunske umjetnike samo zato što nam se njihova razmišljanja o svijetu ne sviđaju. Umjetnost je, po mom sudu, ideja koja tek dolazi, koja će tek u budućnosti vladati svijetom, a ništa nije jače od ideje čije vrijeme predstoji. Inače, onima koji se boje doći na predstavu prema Houellebecqu poručujem da će Dubrovnik dignuti civilnu zaštitu i da ćemo svima koji se boje podijeliti pancirke kojih imamo u dovoljnom broju - najavio je gradonačelnik.

Napomenuo je da je politika tu da umjetnost financijski poslužuje, a ne da joj reže grane, jer od pamtivijeka umjetnost nije bila profitabilna, odnosno trebalo ju je financirati. Spomenuo je u tom kontekstu da je i za one koji su crtali po spiljama netko drugi trebao ići lov i donijeti im hranu.

Predstava “Elementarne čestice”, kako je sada planirano, ipak se neće izvesti u Kuparima, nego će umjetničko vodstvo naći drugu lokaciju za uprizorenje. Planirano je da u predstavi igraju Sebastian Cavazza, Stipe Kostanić, Marko Mandić, Jelena Miholjević, Nina Violić, Nataša Janjić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Zoran Prodanović Prlja i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:48