40 KUNA PO SATU

OD SLJEDEĆEG LJETA NAPLAĆUJE SE ULAZ U DUBROVNIK! Vlahušić: 'Nije nam cilj zaraditi, već rasteretiti staru gradsku jezgru'

 Tonći Plazibat/CROPIX

Već od početka iduće turističke sezone uvest će se stroži režim prometovanja oko šire jezgre Dubrovnika, što uključuje naplatu prolaska i zadržavanja duljeg od sat vremena, kazao je za Tportal gradonačelnik Andro Vlahušić.

Rezultat je to uvođenja jednog od rješenja iz prometne studije grada, a koje bi se pojednostavljeno moglo opisati kao pretvaranje centra u poprilično skupo parkiralište. Iz režima će biti izuzeti sami građani Dubrovnika i opskrbna vozila.

Na zapadnom prilazu gradu, u blizini javne garaže na Ilijinoj Glavici, postavit će se rampe 'ili neke druge prepreke' koje će kontrolirati dotok vozila prema gradskoj jezgri. Zeleno svjetlo uključivat će se za lokalno stanovništvo i vozila s dozvolama, a žuto za ostale automobile koji će na izlasku iz centra na jednoj od dvije lokacije (prema Župi ili Boninovu) plaćati 40 kuna po satu boravka. Sam prolazak ili zadržavanje do 60 minuta neće se naplaćivati.

Cilj gradske uprave, kako tvrdi Vlahušić, nije ubiranje novca, nego uvođenje reda i smanjenje pritiska na centar grada, poticanje javnog prijevoza, razvijanje ostalih dijelova Dubrovnika, zaštita kulturne baštine i promicanje ekologije.

- U cijelom svijetu nastoji se smanjiti promet u blizini gradskih jezgri i nigdje nećete vidjeti da se stotine i tisuće ljudi nesmetano iskrcavaju na gradskim vratima. A Dubrovnik je još i zaštićen od UNESCO-a, dakle predstavlja dio svjetske kulturne baštine. Donio sam odluku da se poseban prometni režim uvede u cijeloj kontaktnoj zoni počevši od Ilijine Glavice - kazao je dubrovački gradonačelnik za Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:09