POBOLJŠANJE FINANCIJA

VODEĆA REJTING AGENCIJA PODIGLA REJTING HRVATSKE, PRVI PUT OD 2004. Fitch je Hrvatsku stavio samo korak do izlaska iz kategorije 'smeća'

Zdravko Marić
 CROPIX

Rejting-agencija Fitch unaprijedila je hrvatski kreditni rejting, pa kod te bonitetne kuće od sada imamo ocjenu BB+, sa stabilnim izgledima, i to kako za zaduženja u stranoj, tako i za zaduženja u domaćoj valuti.

Dosad je Hrvatska kod Fitcha imala ocjenu BB sa stabilnim izgledima. Novi rejting koji nam je u petak navečer dodijelio Fitch prvo je povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske, kako ističu analitičari, nakon 2004. godine. I nova ocjena, doduše, govori da smo i dalje, s apekta svjetskih financijaša, rizična zemlja, budući da nam je bonitetna ocjena i dalje u 'junk' statusu, ali sada nas od povratka u investicijski rejting, a time i bolje uvjete zaduživanja države, ipak više ne dijeli tako velik put. Prve naznake da bi moglo doći do rasta rejtinga dala je u rujnu prošle godine agenicja Standard&Poor's (S&P): ona nam je, doduše, ostavila isti rejting, BB, ali je unaprijedila izglede za njegovo daljnje kretanje.

- Ovo je očekivan potez Fitcha. Prošla je godina bila u znaku poboljšanja kreditnih izgleda, a ovo sada je prvo poboljšanje rejtinga nakon puno vremena i moglo bi potaknuti i druge rejting-agencije na sličan potez - ocijenio je Zdeslav Šantić, makroekonomist Splitske banke.

No, daljnje kretanje rejtinga ovisit će prije svega o potezima hrvatskih vlasti, posebno na planu provedbe reformi, ističe Šantić. Isto stoji i u izvješću koje je sinoć objavio Fitch, u kojem se ističe da će na rejting posebno utjecati dinamika smanjenja proračunskog manjka i javnoga duga, te brzina provedbe strukturnih reformi. S druge strane, upozoravaju u Fitchu, povećanje javne potrošnje, koje bi dovelo do rasta javnoga duga, ali i značajnije usporavanje gospodarskog rasta, negativno bi se odrazilo na hrvatski rejting.

U Fitchu upozoravaju i na krizu u Agrokoru. Iako smatraju da restrukturiranje najvećeg hrvatskog koncerna neće dovesti do većih ekonomskih i financijskih šokova, upozoravaju da kao izazov ostaju pravna pitanja.

Analitičari Fitcha ističu kako je godinu iza nas obilježio zamjetan oporavak hrvatskoga gospodarstva, koji je u znatnoj mjeri pomogla izvrsna turistička sezona, a hvale i napore na smanjenju proračusnkog deficita i visine javnoga duga. Sličnu stopu gospodarskog rasta kao u 2017. od tri posto najavljuju nam i za ovu godinu. No, u izvješću upozoravaju i na negativna demografska kretanja, kao i na prezaduženost tvrtki i slaba ulaganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:07