POBOLJŠANJE FINANCIJA

VODEĆA REJTING AGENCIJA PODIGLA REJTING HRVATSKE, PRVI PUT OD 2004. Fitch je Hrvatsku stavio samo korak do izlaska iz kategorije 'smeća'

Zagreb, 071217.
Banski dvori, Vlada.
Sjednica Vlade RH, na kojoj ce se kroz izmjene zakona i pravilnika usvojiti paketi mjera kojima je cilj podizanje cijene rada i zaposljivosti hrvatskih radnika. Na fotografiji: Zdravko Maric.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
CROPIX

Rejting-agencija Fitch unaprijedila je hrvatski kreditni rejting, pa kod te bonitetne kuće od sada imamo ocjenu BB+, sa stabilnim izgledima, i to kako za zaduženja u stranoj, tako i za zaduženja u domaćoj valuti.

 

Dosad je Hrvatska kod Fitcha imala ocjenu BB sa stabilnim izgledima. Novi rejting koji nam je u petak navečer dodijelio Fitch prvo je povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske, kako ističu analitičari, nakon 2004. godine. I nova ocjena, doduše, govori da smo i dalje, s apekta svjetskih financijaša, rizična zemlja, budući da nam je bonitetna ocjena i dalje u 'junk' statusu, ali sada nas od povratka u investicijski rejting, a time i bolje uvjete zaduživanja države, ipak više ne dijeli tako velik put. Prve naznake da bi moglo doći do rasta rejtinga dala je u rujnu prošle godine agenicja Standard&Poor's (S&P): ona nam je, doduše, ostavila isti rejting, BB, ali je unaprijedila izglede za njegovo daljnje kretanje.

 

- Ovo je očekivan potez Fitcha. Prošla je godina bila u znaku poboljšanja kreditnih izgleda, a ovo sada je prvo poboljšanje rejtinga nakon puno vremena i moglo bi potaknuti i druge rejting-agencije na sličan potez - ocijenio je Zdeslav Šantić, makroekonomist Splitske banke.

 

No, daljnje kretanje rejtinga ovisit će prije svega o potezima hrvatskih vlasti, posebno na planu provedbe reformi, ističe Šantić. Isto stoji i u izvješću koje je sinoć objavio Fitch, u kojem se ističe da će na rejting posebno utjecati dinamika smanjenja proračunskog manjka i javnoga duga, te brzina provedbe strukturnih reformi. S druge strane, upozoravaju u Fitchu, povećanje javne potrošnje, koje bi dovelo do rasta javnoga duga, ali i značajnije usporavanje gospodarskog rasta, negativno bi se odrazilo na hrvatski rejting.

 

U Fitchu upozoravaju i na krizu u Agrokoru. Iako smatraju da restrukturiranje najvećeg hrvatskog koncerna neće dovesti do većih ekonomskih i financijskih šokova, upozoravaju da kao izazov ostaju pravna pitanja.

 

Analitičari Fitcha ističu kako je godinu iza nas obilježio zamjetan oporavak hrvatskoga gospodarstva, koji je u znatnoj mjeri pomogla izvrsna turistička sezona, a hvale i napore na smanjenju proračusnkog deficita i visine javnoga duga. Sličnu stopu gospodarskog rasta kao u 2017. od tri posto najavljuju nam i za ovu godinu. No, u izvješću upozoravaju i na negativna demografska kretanja, kao i na prezaduženost tvrtki i slaba ulaganja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo