PREDVIĐANJA ACCUWEATHERA

VODEĆI METEO SERVIS IZDAO VELIKU PROGNOZU ZA OVO LJETO Diljem Europe harat će ekstremni toplinski valovi, jedino su Hrvatska i susjedstvo izuzetak

 
Nevrijeme ilustracija
 Damir Krajac / CROPIX / AccuWeather

AccuWeather, poznati američki meteorološki servis, objavio je vremensku prognozu za ovo ljeto u Europi. Prema prognozama njihovog meteorologa Erica Leistera, čeka nas ljeto ispunjeno ekstremnim vrućinama.

Dugotrajna suha razdoblja mogla dovesti do suše i ugroziti poljoprivredu jer će kiše u ljetnim mjesecima na velikom dijelu kontinenta nedostajati.

Glavni ljetni problem svakako bi trebali biti dugotrajni toplinski valovi koji će dominirati od Pirinejskog poluotoka pa sve do Poljske i Mađarske.

Vrućine će se diljem Pirinejskog poluotoka pojaviti već u lipnju i, kako piše Leister, bit će mnogo 'upornije' nego prošlog ljeta.

U sjevernoj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj se očekuju temperature koje će dosezati 38 stupnjeva Celzija, dok će u južnim i istočnim dijelovima Francuske one skočiti i do 40 Celzijevih stupnjeva.

Ako vam se to čini mnogo, moramo napomenuti da meteorolozi AccuWeathera u Portugalu i Španjolskoj očekuju temperature i od 43 stupnja Celzija.

Osim velikih vrućina tijekom dana, veliki problem ovog ljeta činit će i vrlo tople tropske noći.

Zbog vrlo vlažne zime i proljeća vegetacija će biti bujnija nego prijašnjih godina pa, piše AccuWeather, raste i rizik od požara.

Što se Balkanskog poluotoka tiče, američki meteorolozi predviđaju da će nas tijekom ljeta pogoditi nekoliko razornih oluja. "Iako regija neće biti imuna na toplinske valove, ekstremna vrućina bit će limitirana", prognoziraju.

AccuWeather
Prognoza AccuWeathera

Grmljavinska nevremena pogodit će područja Grčke, Rumunjske, Bugarske i Srbije.

Što se Hrvatske tiče, najviše oluja vjerojatno će biti u Dalmaciji, Lici i istočnoj Slavoniji.

Suho i prosječno toplo ljeto mogu očekivati stanovnici Velike Britanije i Irske, dok Skandinaviju i istočnu Europe ne očekuju posebno ekstremne vrućine tijekom ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:05