NEOBIČNA DELICIJA

Vodički kulen, nekad sirotinjsko jelo, postaje novi hit na gastronomskoj sceni: Mnogi ne žale dati 120 kn za kilogram

Recepture se razlikuju, no tradicionalno se radi od svinjskih cvijeva, sala i povrća, kao i riže

Proizvođačica vodičkog kulena Divna Bareša Pipalova

 Nikša Stipaničev/Cropix
Recepture se razlikuju, no tradicionalno se radi od svinjskih cvijeva, sala i povrća, kao i riže

Kako god je pizza od priproste, neugledne i jadne sirotinjske spize talijanskog juga postala planetarna uspješnica, tako bi nova gastronomska zvijezda hrvatske scene mogao postati unikatni i jedinstveni - vodički kulen. Vodiško - a može i vodičko - kulenje, a onda isto tako može i kulinje, kako ga Vodičani zovu u množini, autohtona je i tradicionalna zimska spiza koja je ne tako davnih godina, prije turističkog buma i obilance koju je donio, ovo lipo misto pokraj magistrale spašavao od glada, piše Šibenski.

Svaka je vodička kuća, priča Divna Bareša-Pipalova, ako nije mogla više, gojila barenko po jednog malog prajčića za zimu. I od tog bi se blagoslovljenoig gudina iskoristilo baš sve. A posebno - 'čriva', kako Vodičani zovu crijeva. To je bija delikates, od kojeg su drug...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 22:14