I DALJE POPLAVLJENE KUĆE

VODOSTAJ KOD JASENOVCA KONAČNO U PADU, ALI PROBLEM SE POJAVLJUJE NA JEDNOM DRUGOM MJESTU Naselje Mlaka potpuno odsječeno već 10 dana!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.03.2018. u 08:02

Jasenovac, 200318.
Stanovnici Jasenovca i okolnih naselja u borbi sa vodenom stihijom.
Na fotografiji: nasip kod Kosutarica, mjestani, vatrogasci krpaju nasip.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Mještani i vatrogasci krpaju nasip kod Košutarica

 

Iako je razina Save na jasenovačkom području od sinoć u 19 sati pao za 3 centimetra i sada iznosi 924 centimetra, odgovorni upozoravaju da opuštanja nema jer je nizvodno od Siska vodostaj opet u laganom porastu. Na poplavljenom jasenovačkom području najugroženije je naselje Mlaka koje je potpuno odsječeno, sada već više od 10 dana, javlja HRT.

Prema dojavama noć je prošla mirno. Proteklih dana Hrvatska vojska, Civilna zaštita i mještani napravili su sve što je bio moguće. Obilaze teren i eventualna procjeđivanja i propuste rješavaju odmah. Najteže je u mjestima Košutarica, Uštica, Tanac. Stanje je alarmantno, ali ako ništa ne pukne samo se čeka opadanje vodostaja.

Lekenik-Letovanić-Stari Brod/Žažina sinoć od 23 sata izašli su iz mjera izvanrednog stanja u izvanredne mjere obrane od poplave. Stanje je stabilno. Nema dojava o problemima. Tijekom noći vodostaj je pao za 8 centimetra i sada iznosi 941centimetar. Tu je gotovo 25 centimetra manje od maksimalca koji je bio prije neki dan. I dalje je tendencija opadanja dakle ako ovako nastavi tijekom dana voda bi se mogla povući i iz dijela poplavljenih kuća u Žažini. Stari Brod i dalje je odsječen. Moguće je otvaranje ceste u Starom Brodu i od sutra početak škole u Farkašiću.

U dolini Kupe visoki su vodostaji Odre i Kupe pa se očekuju problemi u Odranskom polju. Promet prema Farkašiću je u prekidu jer je Kupa preplavila dio ceste u Starom Brodu. Kritično je i u sisačkim prigradskim naseljima, najteže je u Selima - gdje je voda ušla u kuće. Vodostaj je 865 cm i uglavnom stagnira. Osim Kuća u naselju Sela sada su od Odranskog polja ugrožene i neke farme i kuće u Tišini Kaptolskoj.

U Hrvatskoj Kostajnici i Karlovcu voda se povukla i ne očekuju se veliki problemi.

Vodostaj rijeke Like stagnira, no i dalje je poplavljeno 50-ak kuća u Kosinjskoj dolini. Interventne službe dostavljaju stanovništvu potrepštine, a patronažna služba obilazi bolesne i nemoćne. Još se dostavljaju agregati za struju, javlja HRT.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo