PREDSJEDNIK SDSS-a ZA 'POLITIKU'

Vojislav Stanimirović: Nije istina da su Srbi počeli rat u Vukovaru

Vukovar, 190308.Konfenrencija za novinare u SDSS-u nakon Hrvatskog priznanja Kosova. Predsjednik stranke Vojislav Stanimirovic.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibušić / CROPIX

VUKOVAR - Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović u razgovoru za beogradski dnevni list Politika, govoreći o odjecima Tadićeva posjeta Vukovaru, spominjao je i ratnu vukovarsku 1991. godinu. Spomenuvši da je i SDSS jedan od inicijatora Tadićeva posjeta, Stanimirović je rekao kako su “ Josipović i Tadić političari koji imaju drugačiju viziju međudržavnih odnosa i rješavanja problema”.

- Izmirenje na ovim prostorima je neophodno. Ratni zločin u Vukovaru je učinjen i to što se Tadić izvinio i zatražio oproštaj jest civilizacijski čin, a za nas svojevrsno olakšanje, jer je i on kao predsjednik Srbije primio teret te odgovornosti na sebe. S druge strane, Josipović je prvi put javno rekao da su ubijani i srpski civili i da je u uklanjanju posmrtnih ostataka asistirala i sudjelovala država. Njih dvojica s premijerkom Jadrankom Kosor primili su i delegaciju Srba čiji su najmiliji ubijeni prije početka ratnih operacija na tom području.

To je vrlo značajno kada se razgovara o tome kako je počeo rat u Vukovaru, jer je do sada uvijek rečeno da su Srbi počeli taj rat, što ne stoji - rekao je Stanimirović u danas objavljenom intervjuu. Među ostalim, upitan za detalje o medicinskoj dokumentaciji iz vukovarske bolnice koju je Tadić u Vukovaru predao hrvatskoj strani, Stanimirović je odgovorio:

- Vidite, hrvatska strana stalno potencira da su iz bolnice na Ovčaru odvedeni hrvatski ranjenici, bolesnici i bolničko osoblje. S druge strane, imamo informacije da su u bolnici bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike. I sada ovi protokoli koji su predani mogu rasvijetliti što je tu istina, koliko je bilo stvarnih bolesnika, a koliko vojnika. Jer, oni koji nisu u tim protokolima, zapravo su preobučeni vojnici.

- To je deplasirano pitanje, ali i omalovažavanje žrtve - komentirala je Stanimirovićeve izjave ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac. Dodaje da je slučaj Ovčara - gdje je 20. studenog 1991. godine pogubljeno 200 ratnih zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada - detaljno raščlanjen u Haagu.

- Točno se zna, imenom i prezimenom, tko je pogubljen na Ovčari, od ranjenih hrvatskih branitelja, civila do medicinskog osoblja, pa i 16-godišnjeg djeteta. Ti ljudi po nijednoj međunarodnoj konvenciji nisu trebali biti ni zarobljeni. Sve je zapisano u dosjeima za svaku žrtvu - tvrdi Bosanac, dodajući da je osim u haaškom procesu, isto pitanje definirano i tijekom beogradskog suđenja za zločin na Ovčari.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak kaže kako mu je “posve neshvatljivo to što izjavljuje Stanimirović”. - On govori da Srbi nisu počeli rat u Vukovaru. Mi dobro znamo tko je bio agresor. Znamo tko je razarao Vukovar, i jako dobro znamo tko nas je odvodio i tukao u logorima u Srbiji. Mi nismo išli ratovati u Šid, a u Vukovar su dolazili i iz Valjeva. Pa Stanimirović je bio na funkcijama i u okupiranom Vukovaru, neka se i to preispita - kaže Rehak.

U razgovoru za Politiku predsjednik SDSS-a ispričao je i kako je u vrijeme mirne reintegracije morao govoriti “na neprijatnom skupu” kada je hrvatski predsjednik Tuđman “trijumfalno došao u Vukovar vlakom mira”. Naveo je i podatke “zvaničnog Beograda” o 400 poznatih grobnih mjesta u Hrvatskoj koja se, kako je rekao “ne ekshumiraju jer bi se tada otvorilo pitanje tko je te Srbe pobio”.

Izjava iz studenoga 1991.: ‘Palo je i poslednje ustaško uporište - vukovarska bolnica’

Stanimirovićeva izjava Politici da u vukovarskoj bolnici u studenome 1991. nisu bili samo civili nego i “oružane snage koje su se preobukle u bolesnike” slična je onome što je Vojislav Stanimirović pisao 1993. u listu “Vojska Krajine”.

“Tog 18. novembra 1991. pao je i poslednji bastion, poslednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru - vukovarska bolnica”, glasila je prva rečenica članka koji je potpisan imenom Vojislava Stanimirovića. Ta je teza opasna jer su se njome vodili i osuđeni ratni zločinci Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, a i uvredljiva je za sve nevine žrtve iz vukovarske bolnice pogubljene na Ovčari, kojima se prošli tjedan poklonio i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Kad je 2003. u hrvatskim medijima otkriven taj Stanimirovićev članak, on se branio da njegov izvorni tekst nije sadržavao ocjenu da je bolnica “ustaško uporište”, već da su to nadopisali urednici lista “Vojska Krajine”. Ipak, sada u intervjuu Politici ponavlja sličnu tezu drugim riječima. ( T. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:18