SUKOB MILANOVIĆ - BANOŽIĆ

Vojska nije pustila novinare u vojarnu, ministar se okrenuo i otišao: ‘Neću sudjelovati u igrokazu‘

U našičkoj vojarni održan je ispraćaj 130 pripadnika HV-a u NATO operaciju KFOR-a na Kosovu
 Vlado Kos/Cropix

U našičkoj vojarni "132. brigade Hrvatske vojske" u ponedjeljak je ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) sa 130 pripadnika HV-a u NATO operaciju KFOR na Kosovu, nazočan je predsjednik RH Zoran Milanović, a ministar obrane otkazao je dolazak jer, uz ostalo, medijima nije dopušten ulaz. N1 javlja kako je po dolasku pred vojarnu Banožićev vozač okrenuo auto i vratio se.

Unatoč ranijoj najavi iz Ministarstva obrane RH (MORH), ministar Mario Banožić otkazao je dolazak na današnji ispraćaj HRVCON-a u operaciju KFOR na Kosovu, a kako se doznaje iz MORH-a, razlog tome je "novonastala situacija, u kojoj medijima nije dopušten ulaz u našičku vojarnu te stoga jer na ispraćaju nije predviđeno njegovo obraćanje, a niti obraćanje zapovjednika kontingenta".

Banožić je, pak, na Facebooku objavio razloge za tu odluku.

Naveo je: "Hrvatska vojska je iznad svih nas političara. Svi smo prolazni, a ona će biti tu dok je Hrvatske. Nisam otišao u našičku vojarnu "132. brigade HV" na ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR jer ne želim sudjelovati u igrokazu gospodina koji nažalost ne razumije prve dvije rečenice iz ove objave. Pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta želim sretan put i uspješnu misiju. Vidimo se uskoro", stoji u objavi ministra obrane.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Ispraćaju 36. hrvatskog kontingenta sa 130. pripadnika HV-a, među kojima je i šest vojnikinja, nazočan je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, ali medijima nije bio omogućen ulaz u našičku vojarnu.

Iako je Služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane u nedjelju pozvala medije na izvještavanje o ispraćaju, organiziranom u našičkoj vojarni, Ured predsjednika RH Zorana Milanovića naknadno je izvijestio kako na ovome događaju "nije predviđeno sudjelovanje medija".

"Javnost ćemo informirati o održanom događanju priopćenjem i fotografijama", navodi se u najavi događaja iz Ureda predsjednika RH.

Novinarske ekipe okupile su se na ulazu u našičku vojarnu, ali im nije bio omogućen ulaz.

Iz Ureda predsjednika RH pojasnili su jutros novinarima kako je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH odlučio tako "imajući u vidu dosadašnja iskustva, te nakon brojnih razgovora s časnicima i vojnicima".

Najavljeni događaj organiziran je zbog ispraćaja vojnika HV-a koji odlaze u NATO misiju, odnosno organiziran je isključivo s ciljem da se vrhovnom zapovjedniku OSRH, vojnim zapovjednicima i ministru obrane pokaže njihova spremnost za misiju. Tako važan događaj za vojsku ne može se i neće se iskorištavati za bilo čije dnevnopolitičke interese, naveli su u Uredu predsjednika RH.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Milanović pripadnicima HRVCON-a na Kosovu: 'Odlazite u državu koja nam je bliska'

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović poručio je vojnicima na ispraćaju 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO-ovu operaciju na Kosovu da idu na posao u državu koju je Hrvatska priznala i koja nam je bliska.

''Ali koju nisu svi priznali. Delikatno je, ali vjerujem, ne i opasno. Jedni će vas tamo dočekati kao najbolje prijatelje, drugi baš i ne'', rekao je Milanović u ponedjeljak na svečanom ispraćaju u vojarni "132. brigade Hrvatske vojske" u Našicama.

Milanović je, kako se navodi u priopćenju Ureda predsjednika, na ispraćaju 130 pripadnika HV-a, među kojima se nalazi i šest žena, poručio pripadnicima kontingenta kako nisu početnici i da se ponašaju dolično te da pokažu što znaju.

''Uvijek razmišljajte o tome, bez obzira na članstvo u NATO-u, da smo zapadna demokracija, članica Europske unije, dio jednog saveza država koje dijele puno zajedničkih vrijednosti - da ste prije svega Hrvatska vojska. I da ta vojska uvijek mora zadržati svoj integritet, posebnost i svijest da prije svega služi domovini'', rekao je.

''Nećemo dopustiti da u toj velikoj bačvi vode mi budemo jedna kap vina koja će izgubiti svoj identitet, svoje ja i svijest o tome čemu služe - a služite obrani hrvatske domovine'', zaključio je Milanović.

OSRH u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo sudjeluju od srpnja 2009. godine s mogućnošću uključivanja za 40 pripadnika i dva helikoptera s posadom i mogućnošću rotacije te se trenutno u istoj nalazi 35. hrvatski kontingent.

Ured predsjednika precizirao je da je RH, temeljem odluke Hrvatskog sabora od 27. studenoga 2020., pojačala angažman u NATO operaciji KFOR sa sadašnjih 40 na 150 pripadnika te da se u sklopu 35. hrvatskog kontingenta, uz već postojeće snage, upućuje pješačka satnija čime RH nastavlja kao punopravna članica NATO-a vjerodostojno i kontinuirano pridonositi stabilnosti i očuvanju mira na jugoistoku Europe.

Primarne zadaće pripadnika OSRH u NATO misiji KFOR su sprečavanje obnavljanja neprijateljstava, izgradnja sigurnosnog okružja, potpora međunarodnim humanitarnim naporima, osiguravanje provedbe sklopljenih sporazuma te potpora razvoju kosovskih snaga sigurnosti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 08:54