POPLAVLJENA PODRUČJA

VODOSTAJ SAVE DOSEGAO POVIJESNI REKORD! Kod Jasenovca dižu visinu zečjih nasipa, stižu i ronioci zbog napukle ceste...

 
 MORH

>> NOVO 13:53 Kako javlja Dnevnik.hr, u Uštici je stanje najkritičnije stanje obzirom da izgrađeni nasip nije u idealnom stanju. Vojnici ga pokušavaju ojačati i spriječiti najgore, a to je da se nabujala rijeka Sava ne izlije u korito i na taj način ugrozi ne samo Jaseovac nego i okolna mjesta. Nasip je dugačak dva kilometra, a na nekoliko mjesta je popustio.

Stanovnike brine što je cesta pukla na nekoliko mjesta i sad se svi boje da bi to moglo značiti da se podlio nasip i da bi se moglo dogoditi i nešto gore. Nije isključeno da se angažira dodatni broj pripadnika HV-a kako bi se pokušao učvrstiti nasip.

U obrani od poplava na području Letovanića, šume Brezovica i Jasenovca pomaže 191 pripadnik Hrvatske vojske s pet teretnih vozila i dva motorna čamca, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane RH (MORH). Kako to izgleda možete pogledati na Youtube snimci koju je MORH danas objavio.

Nakon sastanka Stožera civilne zaštite u Jasenovcu, premijer Andrej Plenković je izjavio:

"Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar, na koji se pokušava preusmjeriti voda, kako bi se smanjio pritisak na Savu. Nadam se da neće doći do pucanja nasipa. Na nama je da pokušamo osigurati brzu sanaciju", rekao je premijer, a prenosi N1.

"Zahvaljujem svima na požrtvovnosti, ovdje se pokazuje da je sustav domovinske sigurnosti podignut na višu razinu. Pokazuje se da zajednički angažman na lokalnoj razini i angažman Vlade nastoji maksimalno pomoći ljudima i smanjiti štete koje nastaju od posljedica visokih voda nastalih zbog kiše i snijega. Nastavit ćemo ovako, zahvaljujem svima i drago mi je da nema poplavljenih kuća", rekao je Plenković.

Istaknuo je da će Vlada i dalje nastaviti ulagati u obnovu nasipa uz rijeku Savu, te da je to proces koji se radi generacijama.

- Svi nasipi se grade godinama. Bitno je da se taj proces radi sustavno i da se svaka moguća napuknuća pravovremeno detektiraju kako bi se izbjeglo izlijevanje rijeka. Lonjsko polje neposredno štiti ovaj dio uz Savu u Jasenovcu, ali na određeni način sprečava visoki vodostaj nizvodno, prema drugim hrvatskim krajevima i u BiH. To je dobar primjer kako angažmanom uspijevamo pomoći svima, rekao je premijer.

----------------------------

Vodostaj rijeke Sava kod Jasenovca i dalje je u porastu, a prema najnovijim podacima u 13 sati izmjereno je 919 centimetara, piše portal Novska.in. Dosad je rekord bio 907 cm, iz 1970. godine.

U Jasenovcu je padala kiša, a trenutačno ondje pada snijeg. Procjenjuje se da bi rijeka Sava na ovome području mogla još rasti između 10 i 15 cm. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Vrhunac vodenog vala očekuje se u utorak, javlja HRT.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i predstavnici Oružanih snaga sudjelovat će danas na sastanku Stožera civilne zaštite u Jasenovcu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na sastanku će u 12,30 sti biti i premijer Andrej Plenković.

Najteže je kod naselja Trebež, gdje su mještani sela Jasenovačke Posavine i vatrogasci općinske Vatrogasne zajednice uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Hrvatskih voda i Vodoprivrede, u očekivanju kritičnog vodenog vala podizali dodatne visine već napravljenih nasipa.

Općinska načelnica Marija Mačković, koja je od ranog jutra na terenu, kaže kako se rade i dodatni zemljani nasipi oko stambenih objekata u Trebežu, ali i na svim mjestima gdje je procijenjeno da bi trebalo dići visinu zečjih nasipa na području Općine Jasenovac zbog nadolazećeg vodostaja rijeke Save.

Zbog lošeg stanja u naselju Plesmo, gdje prijeti vodostaj iz kanala Strug, na podizanju dodatnih nasipa tijekom jučerašnjeg popodneva angažirani su vatrogasci Vatrogasne zajednice Grada Novska. Prema riječima Davora Štimca, predsjednika, šezdesetak vatrogasaca iz svih vatrogasnih društava VZG Novska, vreće s pijeskom postavili su na potrebnim mjestima u Plesmu i cesti prema Krapju te u naselju Bukovica. Od ponedjeljka će biti na ispomoći na svim kritičnim mjestima.

Stanovništvo u mjestu Mlaka o općini Jasenovac proteklih dana potpuno je odsječeno. Od ranog jutra HGSS čamcima prevozi potreban materijal i djelatnike za sanaciju i podizanje nasipa, te namirnice izoliranim mještanima, izvijestio je GSS na Twitteru.

Kako javlja N1, ronioci dolaze u Ušticu u blizini Jasenovca, jer je cesta napukla i stvorila problem za nasip koji će trebati zaštititi kako ne bi puknuo.

Kosinj treba pomoć vojske za čišćenje snijegom zametenih šumskih putova

U Kosinjskoj dolini poplavljeno je pedesetak kuća, ljudima pomažu pripadnici Civilne zaštite, a općinski Stožer civilne zaštite temeljem jučer proglašenog izvanrednog stanja za šest naselja, uputio u ponedjeljak dopis Županijskom stožeru da izda nalog za angažiranje Hrvatske vojske na čišćenju šumskih cesta.

Načelnik Stožera Mihael Kurteš, rekao je Hini da je riječ o šumskim cestama Vaganac-Podjelar i Pazariški Bakovac-Kosinjski Bakovac, koje su važne zbog hitnih potreba te dopreme goriva i druge robe u poplavljeno naselje Kosinjski Bakovac.

"Jučer je cesta bila prohodna, jer smo ju očistili prošlih dana, a sada je opet zatrpana s 30 do 40 centimetara novog snijega. Prohodnost te ceste važna nam je prvenstveno zbog hitnoće, ali i zato što je čamcima teško prevoziti i dostavljati veću količinu robe, rekao je Kurteš.

Kako je dodao, agregate za struju koji se prevoze do korisnika HEP-a, koji se i danas isključuju s poplavljene niskonaponske mreže Elektrolike, puno je lakše transportirati cestom nego čamcem.

"Noćas je vodostaj narastao za 40 centimetara, voda se dizala sedam do osam centimetara na sat, ali je srećom rast usporen pa sada raste centimetar ili dva. Koliko će još rasti tek ćemo vidjeti s obzirom da je pao snijeg, a ne kiša", rekao je Kurteš i pojasnio da je sada rijeka Lika u naseljima dva metra viša nego što je to uobičajeno.

I u tim okolnosti svakodnevno imamo hitnih slučajeva za prijevoz do bolnice u Gospiću. Jedan se muškarac porezao sjekirom, bio je čamcem žurno prevezen do ceste kod Kosinjskog mosta gdje ga je čekala Hitna medicinska pomoć, u bolnici je operiran i sada se dobro opravlja, rekao je Kurteš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30