HAK JAVLJA

VOZAČI, PAŽNJA! OD ČETVRTKA STIŽE PROMJENA U PROMETU Predviđene kazne za one koji ju krše su 700 kuna!

Zagreb, 300716.
Naplatne kucice Lucko.
Zbog smjene turista, na naplatnim kucicama Lucko stvaraju se kolone duljine 8 kilometara iz smjera Buzina i 5 kilometara iz smjera Jankomir.
Na fotografiji: guzva od cvora Buzin prema naplatnim kucicama Lucko.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Na fotografiji: gužva od čvora Buzin prema naplatnim kućicama Lučko (arhiva)

U četvrtak 15. studenog na snagu stupa Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, javljaju iz Hrvatskog autokluba.

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, a ističe 15. travnja 2019.godine.

Prema spomenutoj Odluci u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume na pogonskim kotačima.

Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo