NOVI SUKOB

VRH HDZ-a NAKON NAJAVE VUKOVARSKOG GRADONAČELNIKA 'Prosvjeda neće biti' KUŠČEVIĆ 'Penava me iznenadio'

Ivan Penava
 Emica Elveđi / CROPIX

- Dobro poznajem Ivana Penavu. Iza njegova poziva na prosvjed nema nikakvih skrivenih značenja. Ne radi se tu o napadu na Andreja Plenkovića i Vladu. Uvjeren sam da se on na taj potez odlučio jer mu je prekipjelo. Stanje u Vukovaru je neizdrživo. Bliži se opet obljetnica, a ništa se nije napravilo, ne rješavaju se problemi nestalih, ratnih zločina, logoraša... - kaže jedan dugogodišnji član HDZ-a o potezu vukovarskoga gradonačelnika.

Penava je, naime, pozvao sve građane Vukovara i cijelu hrvatsku javnost na mirni prosvjed protiv “sramotne šutnje institucija hrvatskog društva” te najavio da će se prosvjed održati 13. listopada u 14 sati na Trgu Republike u Vukovaru.

- Želim da prosvjed bude miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava - rekao je Penava na konferenciji za novinare. No, neki su njegov potez shvatili kao napad na Vladu. Pogotovo stoga što ovo nije prvi put da vukovarski gradonačelnik kritizira Vladu i HDZ, čiji je član.

- Bilo je i ranije kritika, a zanimljiv je i trenutak u kojem je došlo do poziva na prosvjed. Ali ja osobno ne vjerujem da je tu glavni motiv pobuna protiv Plenkovića. Penava se bori za Vukovar, da se stvari u tom gradu promijene - kaže još jedan član HDZ-a. U HDZ-u ističu kako se ne razmišlja ni o kakvim sankcijama za Penavu, niti se taj slučaj povezuje sa slučajem ličkog župana Darka Milinovića.

- Ne vidim tu poveznicu s Milinovićem, ali ovo pokazuje da bi moglo biti još nekih pobuna, jer se ovakve stvari nisu prije događale - rekao je jedan od naših sugovornika.

- U cijelosti podržavam to da se svaki zločin treba istražiti i procesuirati. Svaki neriješen slučaj znači otvorenu ranu u Vukovaru. A rane treba zacijeliti. Mogu reći da sam iznenađen kolegom Penavom. Dakle, niti to osuđujem niti branim, jednostavno sam iznenađen takvim pristupom - komentirao je jučer slučaj Penava politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević i dodao da aktualna Vlada radi mnogo za Vukovar kroz niz projekata, a posebno kroz “Projekt Slavonija” te zakon o Gradu Vukovaru koji je u pripremi. Neslužbeno doznajemo kako u vodstvu HDZ-a smatraju da do prosvjeda u Vukovaru na kraju neće ni doći.

- Od prosvjeda će se odustati kad se vidi da država puno radi na procesuiranju zločinaca iz rata - zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:17