RAT ZA ŽUPANIJU

Vrh stranke je u panici, Plenković organizirao invaziju ministara na Liku: na završni skup trebali su stizati autobusi, ali je operacija opozvana?

 
Darko Milinović (lijevo) i Andrej Plenković (desno)
 CROPIX

U HDZ-u, zbog nedjeljnih izbora u Ličko-senjskoj županiji, vlada pravo opsadno stanje.

Vrh stranke već je danima u panici, pogotovo otkad su objavljeni rezultati istraživanja agencije Promocija plus prema kojima se između HDZ-a i liste njihova bivšeg člana, župana Darka Milinovića vodi mrtva utrka. Dokaz tome je i anketa HDZ-ovog analitičara i premijerovog savjetnika Roberta Kopala o “uvjerljivoj” HDZ-ovoj pobjedi, te invazija ministara na Liku kojima je sve teže objasniti jesu li tamo u stranačkoj ili ministarskoj posjeti, kao i naći opravdanje za sve učestalije posjete županiji.

Opozvana operacija?

HDZ se naveliko priprema za završni skup koji bi se trebao održati u petak u Gospiću, a na kojem će im pjevati Mate Bulić. Jučer su se u medijima pojavile i informacije kako je u HDZ-u izdan naputak da se na završni skup u Gospiću autobusima doveze članstvo iz susjednih županija kako bi stranka demonstrirala snagu i jedinstvo.

Prema neslužbenim informacijama iz HDZ-a, taj je naputak jučer, četiri dana prije nedjeljnih izbora, pojedinim šefovima HDZ-ovih županijskih organizacija, navodno, uputio Mario Kapulica, šef utemeljitelja i savjetnik Andreja Plenkovića u stranci. Poruku su, navodno, dobili šefovi u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj županiji. No, navodno je par sati nakon njegova poziva, kad su informacije počele curiti u javnost, uslijedio poziv glavnog tajnika Gordana Jandrokovića koji je cijelu “operaciju autobusi” opozvao.

Podvala

U vrhu stranke demantiraju takve informacije. Glavni tajnik Gordan Jandroković kazao je da priča o autobusima nije točna.

- To je čisti pokušaj podvale. Na skupu ne treba biti nitko izvan županije - kazao nam je jučer Jandroković kojeg smo zatekli u Iloku gdje se u nedjelju također održavaju izbori.

Možda autobusi u petak doista neće u Liku, kako tvrde u vrhu stranke, dodajući da za tim nema potrebe, ali će se na skupu ipak pojaviti brojna poznata stranačka imena iz susjednih županija. Doznajemo da zasigurno dolazi pomoćnik glavnog tajnika Božidar Kalmeta koji je zadnjih dana također u par navrata dolazio u Liku.

- S Kalmetom će doći desetak i više istaknutih članova stranke iz Zadarske županije - kazao je jedan od naših sugovornika, a vjeruje da će takav slučaj biti i s HDZ-ovcima iz ostalih susjednih županija.

Brojni HDZ-ovci, kako su nam rekli, zatečeni su imenima koja su se našla na njihovoj listi za Skupštinu. Tako se na petom mjestu našao Branislav Šutić, bivši ravnatelj NP Plitvička jezera koji je svojedobno dobio otkaz jer je primao plaću i na Veleučilištu u Gospiću, dok se na jedanaestom mjestu našao Ernest Petry kojeg je u stranku vratio Mario Kapulica. Njih dvojica su veliki prijatelji, a u HDZ-u kažu da ga je u stranku Kapulica vratio odmah nakon što je iz stranke izbačen Darko Milinović.

Sporni poduzetnik

Petry je svojedobno bio u Mladeži HDZ-a gdje mu je Kapulica bio šef, a kasnije je bio u HNS-u, te nezavisni kandidat za župana, ali na listi Bure promjena. Na listi je i Ivan Dabo, bivši gradonačelnik Novalje, ali i Katica Prpić koja kao državna tajnica ne može u Skupštinu pa će imati zamjenu.

Zanimljivo je da se na HDZ-ovim skupovima po županiji, govore članovi, zadnjih dana često pojavljuje Joso Mraović, kontroverzni gospićki poduzetnik koji je odslužio 20 mjeseci zatvorske kazne zbog silovanja Amerikanke Ilishe Jarrett, nekadašnje košarkašice Gospića. Ovaj osuđeni silovatelj, najpoznatiji je po terminu “ličko rukovanje” zbog skandalozne presude gospićkog suca Branka Milanovića koji ga je u prvom postupku oslobodio.

Mraović je u središte pozornosti javnosti ponovno došao prošlog ljeta kad ga je HDZ vratio u svoje redove. Kad je Jutarnji list objavio tu informaciju o Mraovićevu povratku u HDZ, u stranci su to najprije potvrdili, a potom demantirali da je Mraović u HDZ-u. Međutim, sam Mraović je potom za Dnevnik Nove TV kazao da je član stranke od 1990. i da iz HDZ-a nikad nije ni izbačen.

Uz to, Jutarnji je objavio i broj njegove članske iskaznice 00363052, što je bila još jedna potvrda da u vrhu HDZ-a tada nisu govorili istinu o Mraovićevom članstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:27