PROBLEM U DATUMU ODGODE

VRHOVNI SUD POTVRDIO ODLUKU Štrajk u Croatia Airlinesu definitivno je zabranjen

Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u Zagrebu i definitivno zabranio štrajk u Croatia Airlinesu s kojim je njihov sindikat prijetio 8. kolovoza, usred turističke sezone.

Uprava avioprijevoznika nakon najave štrajka se obratila sudu tražeći da zabrani štrajk smatrajući ga nezakonitim.

Povod štrajku je bio Kolektivni ugovor koji je istekao još prije dvije godine, a poslodavac i sindikat nisu se uspjeli usuglasiti oko donošenja novog. Sindikat je nakon neuspjelih pregovora zaprijetio štrajkom nakon čega je bilo organizirano mirenje, no nije uspjelo. Prvotno je štrajk bio najavljen za 9. srpnja, ali je bio odgođen bez navođenja konkretnog datuma. Naknadno je sindikat odlučio da štrajk bude 8. kolovoza.

No, Županijski sud u Zagrebu je donio odluku (i to 9. kolovoza) kojom je zabranio ovu sindikalnu akciju.

U obrazloženju se navodilo kako sindikati nisu pregovarali u dobroj vjeri, već su prema poslodavcu nastupili po načelu "uzmi ili ostavi".

Sindikati su se žalili na ovu odluku, a Vrhovni sud je 23. kolovoza također presudio da se zabranjuje štrajk. No, argumenti Vrhovnog suda su drugačiji. Po njima su ispunjene sve zakonske pretpostavke za štrajk, ali problem nalaze u njegovoj odgodi. Polazeći od toga da je to štrajk koji je bio najavljen za 9. srpnja pa odgođen, Vrhovni sud problem vidi u tome što nije bio odgođen za točno određen datum. U odgodi na "neodređeno" za što su se odlučio sindikat u Croatia Airlinesu, suci Vrhovnog suda prepoznaju mogućnost nedopuštenog pritiska na upravu.

- Ne dovodeći u pitanje ustavno i zakonsko pravo tuženika na organiziranje i provedbu štrajka kao legalnog načina industrijske akcije reprezentativnog sindikata s ciljem ostvarivanja gospodarskih i socijalnih interesa njegovih članova, vijeće je ocijenilo da u ovom postupku nisu ispunjene pretpostavke za dopuštenost štrajka.... Naime, u situaciji kada je tuženik štrajk najavljen 9. srpnja 2018. odgodio i to prema ocjeni ovoga vijeća na neodređeno vrijeme, ne može se govoriti o jednom jedinstvenom štrajku - kaže se u odluci Vrhovnog suda i konstatira da bi se o jedinstvenom štrajku moglo govoriti samo da je pri odgodi naveden datum kada će se štrajk održati. -

Argument za tako zauzeto pravno shvaćanje vijeće nalazi u tome što bi mogućnost odgode najavljenog štrajka na neodređeno vrijeme ostavljala sindikatima mogućnost višekratnih odgoda najavljenog štrajka čime bi se istovremeno omogućilo izbjegavanje postupka mirenja prije najave štrajka, kao jedne od zakonskih pretpostavki za dopuštenost štrajka, a to bi rezultiralo činjenicom da poslodavci budu u konstantnoj izvanrednoj situaciji zbog potrebe prevladavanja potencijalnih kriznih stanja uzrokovanih moućnošću provedbe ranije najavljenog štrajka - zaključio je Vrhovni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:30