RATNI ZLOČIN NAD SRPSKIM CIVILIMA KOD PAKRACA

Vrhovni sud potvrdio presude za ratni zločin u Marinu Selu, dvojici 27 godina zatvora, četvorica slobodna

Teretilo ih se za mučenja 24 srpska civila iz sela oko Pakraca, pri čemu je 17 civila ubijeno, a sve to događalo se u improviziranom zatvoru u ribarskoj kolibi
Osijek, 130611.Na Zupanijskom sudu u Osijeku izrecene su presude za ratni zlocin pocinjen u Marijinom selu kod Pakraca 1991 godine.Tomica Poletto dobio je 15 godina zatvora a Zeljko Tutic (desno) dvanaest godina.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Vrhovni sud u cijelosti je potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Marinu Selu nedaleko Pakraca u studenome 1991. godine. Tako su bivši pripadnici Vojne policije Tomica Poletto (44) i Željko Tutić (44) osuđeni na 15, odnosno 12 godina zatvora, dok su Damir Kufner (45), Pavao Vancaš (65) i Antun Ivezić (39) oslobođeni optužbi, a u slučaju Davora Šimića (44) u međuvremenu nastupila zastara.

Teretilo ih se za mučenja 24 srpska civila iz sela oko Pakraca, pri čemu je 17 civila ubijeno, a sve to događalo se u improviziranom zatvoru u ribarskoj kolibi na Ribnjaku kod Marina Sela. Županijski sud u Osijeku presudu je donio u lipnju ove godine, a bila je riječ o ponovljenom suđenju, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu Županijskog suda u Požegi izrečenu 2009. godine, kada su sva šestorica dobili nepravomoćne kazne zatvora, ali je presuda poništena iz proceduralnih razloga.

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio sve presude, pa tako i one oslobađajuće, državi će na naplatu, osim troškova njihovih odvjetnika, stići i naknada za sve dane koje su osumnjičenici proveli u pritvoru. Njihovi su odvjetnici već najavili da će to zatražiti od države, a s obzirom da je riječ o osobama koje su bile pritvorene i po nekoliko godina nema sumnje da će biti riječ o višemilijunskim iznosima.

Inače, Županijski sud je u svom obrazloženju naveo da je Poletto direktno sudjelovao u ubojstvu deset, a Tutić sedam civila. Za Kufnera je pak sud temeljem izjava svjedoka utvrdio da nije bio direktni zapovjednik vodu vojne policije čiji su pripadnici počinili ratni zločin, već da je bio samo savjetnik za sigurnost, pa je tako pala u vodu optužnica ŽDO-a da je propustio spriječiti mučenja i ubijanja civila, jer prema mišljenju suda on nije imao stvarnu zapovjednu funkciju te kao takav nije mogao biti odgovoran za počinjene ratne zločine.

Za Vancaša je pak tek utvrđeno da je jednu ženu srpske nacionalnosti 2-3 puta udario gumenom palicom, što je on i priznao, ali to je bilo nedovoljno za presudu za ratni zločin. Kod Ivezića je došlo do zamjene identiteta. Naime, ŽDO je u optužbi zastupao tezu da je Ivezić zapravo Ante Andriato te da je skupa s Polettom i Tutićem sudjelovao u mučenjima i ubijanjima srpskih civila. No, upravo su iskazi dvojice preživjelih civila oslobodili Ivezića, jer su oni posvjedočili da Ante Andriato postoji kao stvarna osoba, koju oni poznaju i da to nikako nije Ivezić. Šimiću je pak optužnica s ratnog zločina preinačena u protupravno lišavanje slobode, a za to je kazneno djelo nastala zastara.

Svjedoci mijenjali iskaze, jedna žena se zaključala u stan kako bi izbjegla svjedočenje

Suđenje šestorki za zločin u Marinu Selu obilježila su i mijenjanja iskaza svjedoka u odnosu na one koje su davali u istrazi, odnosno na suđenju koje se prvo vodilo u Požegi. Bilo je i situacija kada se jedna svjedokinja, koja danas živi u Beogradu i trebala je svjedočiti s tamošnjeg suda putem videolinka, doslovno zabarikadirala u svoj stan, ne želeći se odazvati pozivu osječkog suda, objašnjavajući to strahom za svoju sigurnost.

Poletto dobio godinu dana manje

U odnosu na presude koje su donesene na prvom suđenju u Požegi, Poletto je ovaj put dobio godinu dana manje zatvora, dok je u Tutićevom slučaju kazna ostala identična - 12 godina zatvora. Kad je riječ o četvorki koja je sada oslobođena, požeški ih je sud na prvom suđenju osudio na ukupno 18 i pol godina zatvora. Iveziću je tada dosuđeno na 10 godina, Kufneru 4 godine i šest mjeseci, Vancašu tri, a Šimić godina dana zatvora. Nakon što su im u Osijeku izrečene presude, Kufner je rekao da je presuda u njegovu slučaju „racionalna i očekivana“, dok se o presudama Polettu i Tutiću niti jedan od četvorice oslobođenih nije želio očitovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 06:50