ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Vučić najavio odmazdu, ugrožen posjet Kolinde Grabar-Kitarović Srbiji?

 HANZA MEDIA

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će vlada Srbije u četvrtak donijeti “adekvatne protumjere” nakon što je Hrvatska zabranila ulaz ministru obrane Aleksandru Vulinu. O kojim se mjerama radi i hoće li Srbija također nekom od hrvatskih ministara privremeno zabraniti ulaz u zemlju, Vučić nije rekao.

“Volio bih znati kako je netko u Europskoj uniji uveo verbalni delikt i dao sebi pravo da odlučuje je li mu se nečije mišljenje sviđa ili ne”, kazao je Vučić i naglasio da se osobno držao obećanja da sto dana ne govori o Hrvatskoj.

Popis u Srbiji

“Mi ćemo s naše strane pokušati graditi bolje odnose.” Vučić je otkrio novinarima da je trebao primiti predstavnike različitih udruženja građana, ali da se oni nisu pojavili. “Da li zbog Jasenovca, kao da se Srbima brani govoriti o najjezivijem logoru s najvećim brojem žrtava. Ako je tako i ako Srbi ne mogu posjetiti mjesta stradanja, mi ćemo razmotriti prijedlog da se u Srbiji najprije popišu žrtve i da onda napravimo muzej holokausta i muzej koji će govoriti o stradanju srpskog naroda. Popisat ćemo žrtve i Jadovna i Jasenovca, iako ne bježim govoriti i o zločinima koje su počinili Srbi.”

Reagirala je i srbijanska premijerka Ana Brnabić koja tvrdi da u Zagrebu ne postoji spremnost za dijalog na premijerskoj razini. Iako je telefonski zvala Andreja Plenkovića, on joj se nije javio, a prekid posjeta Gordana Jandrokovića Srbiji ocijenila je kao “nepotreban” potez, iako žali zbog incidenta Šešelja. U Hrvatskoj “slučaj Vulin” više nikoga previše ne uzbuđuje, a jedan istaknuti diplomat nam je rekao da se čudi kako Srbija žrtvuje i svoj europski put oslanjajući se na Šešelja i Vulina.

“Prvi je osuđeni ratni zločinac koji i dalje sjedi u parlamentu, drugi je jastreb koji govori na način kakav Europa ne trpi. Sigurno je samo to da Vulinove izjave ne pridonose daljnjem dijalogu Hrvatske i Srbije, ali ni europskom putu Srbije.”

Odluka na Beogradu

Naš sugovornik kaže da ako Srbija donese protumjeru i zabrani nekom hrvatskom ministru, poput Damira Krstičevića, ulaz u Srbiju, odnosi će se samo dalje pogoršavati. “Licemjerno je reći da će netko sto dana imati moratorij da se situacija smiri, a onda dopustiti Vulinu da nastavi po starom. S time da će nakon Šešeljeva incidenta biti samo još teže ponovno uspostaviti kontakte.”

Hoće li biti otkazan posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Beogradu za sada nitko ne govori, s time da je premijer Plenković dao na znanje da će se o toj temi razgovarati u državnom vrhu. Sigurno je samo to da je teško očekivati uzvratni posjet u dogledno vrijeme, dok se strasti ponovno ne smire. “Bude li Vulin nastavio po svome, očito je kako je Srbija odlučila da ne želi poboljšanje odnosa s Hrvatskom. Loptica je svakako na strani Beograda”, govori iskusni diplomat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:31