INCIDENT U ZAGREBU

VUČIĆ SE ČUO S PUPOVCEM NAKON NAPADA NA DOLCU Neću to koristiti za dolijevanje ulja na vatru, ali ja bih se sramio da se to dogodilo Žigmanovu kod nas

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom s predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća i saborskim zastupnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem koji ga je obavijestio o incidentu koji se dogodio u Zagrebu, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsjednika Srbije.

Blic piše da su Vučić i Pupovac razgovarali i o položaju srpskog naroda u Hrvatskoj i zaključili kako je, bez obzira na sve razlike u viđenju prošlosti između Srbije i Hrvatske, neophodno raditi na poboljšanju odnosa u budućnosti.

Pupovac je napadnut u petak na zagrebačkom Dolcu, kada je u prolazu sa stranačkim kolegom Borisom Miloševićem, pogođen gomilom hrane.

Vučić je prethodno novinarima u Nišu izjavio da mu je žao zbog napada na Pupovca, ali i da to ne mijenja njegov stav i poruku da Srbija i Hrvatska, Srbi i Hrvati, moraju graditi zajedničku budućnost.

- Znam da ne brine za fizičke posljedice. Netko ga je želio uniziti i poniziti kao čovjeka i predstavnika Srba. Opravdanja da ga nije nitko udario, već gađao hranom je mnogo gore, naglasio je Vučić.

Dodao je da bi se on sramio da se to dogodilo Žigmanovu u Srbiji i da bi rekao da je to sramota za Srbiju, te da se nada da će i Hrvatska tako reagirati.

- Žao mi je zbog svega što se dogodilo Pupovcu i neću ovu situaciju koristiti kako bih dolijevao ulje na vatru loših odnosa Srba i Hrvata, rekao je Vučić i dodao da su 'naše emocije uzavrele kada se o takvim stvarima govori', ali da bi volio da Hrvatska razumije da imamo zajedničku budućnost, dok se po pitanjima iz prošlosti možemo razlikovati.

- Po pitanjima iz prošlosti mogu mi zamjeriti što hoće i mojim izjavama i ja njima, ne samo što se tiče izjava, nego što se tiče i djela - mnogo toga, ali to ne mijenja moju poruku da sam aposolutno uvjeren da Srbija i Hrvatska i da će Srbi i Hrvati, bez obzira na tragičnu osobnu i obiteljsku prošlost, morati zajednički graditi budućnost, rekao je Vučić.

Rekao je i da ne želi koristiti ovaj incident za nekakav napad na hrvatsku vlast i državu.

- Nećemo imati nikada iste poglede na period od 1941. do 1945. Za neke su to bile loše godine, za neke godine borbe za slobodu, Tako ni na Oluju nećemo nikada imati isti pogled, jer je to za njih sveta pobjeda, a za nas najveći zločin i najteže etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata. O tome možemo pričati 10 dana tijekom godine, a dajte ostatak vremena da govorimo o budućnosti, naglasio je on.

Vučić je pozvao hrvatsko vodstvo i građane da shvate da Srbi i Hrvati mogu postojati samo ako budu gradili zajedničke ciljeve, a ako to ne shvaćaju, onda će učiniti loše jedni po druge.

- Ovo ne kažem jer mislim da su jači i jer ih se plašim, već zato što su potrebni suradnja i mir u regiji, zajednički projekti, naglasio je između ostalog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:34