ZAHTJEVAN PROJEKT

VUČIĆEVA VLADA ISKEŠIRAT ĆE 20 MILIJUNA EURA ZA FILM O JASENOVCU Planiraju angažirati i zvijezde iz Hollywooda

 
 Bruno Konjevic / CROPIX, GLOBUS

Vlada Srbije, na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića, spremna je financirati, kako pišu, grandiozni filmski projekt o stradanju Srba, Židova i Roma u Jasenovcu, pišu srpske Novosti.

Prema njihovim izvorima, država planira izdvojiti i do 20 milijuna eura za snimanje igranog filma o zloglasnom ustaškom logoru u NDH, ali i angažirati ugledne predstavnike sedme umjetnosti, uključujući i neka poznata imena iz Hollywooda, pišu Novosti.

Izvori bliski državnom vrhu objašnjavaju da se Srbija na ovaj korak odlučuje sada, prije svega jer je konačno, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, moguće izdvojiti novac za ovako zahtjevan projekt, ali ova ideja ima i vrijednosne elemente.

Naime, do sada se nitko u srpskoj kinematografiji nije usudio estetski oblikovati jasenovačku tragediju, koja nadilazi granice ovog podneblja.

Na ideju da ekranizira jasenovačku tragediju prije nekoliko godina došao je srpski glumac Tihomir Stanić i za redatelja izabrao Đorđa Kadijevića. Razlog je bio, kaže Kadijević, taj što je po majci Hrvat, po ocu Srbin, a u duši Jugosloven.

- Projekt je trebala financirati Republika Srpska, ali je Stanić morao odustati zbog prijetnji iz Hrvatske. Ovakav film potrebniji je danas više nego ikad i odavno je morao biti snimljen. Ali tu temu je teško obraditi bez upadanja u zamku šovinizma. Jasenovac je tragedija koja se, kada govorimo o ljudskom zlu, ni sa čim na svijetu ne može uporediti. To je pakao na zemlji, planetarna tačka u kojoj je zlo dostiglo svoj maksimum i trajalo četiri godine - kaže Kadijević.

Strahote u ovom logoru, po njegovom mišljenju, bile su gore od onih u Aušvicu, jer su tamo Nijemci varali žrtve odvodeći ih na kupanje i ubijajući ih za nekoliko minuta “ciklonom be”, dok su u Jasenovcu bili izloženi najstrašnijim mučenjima, posle čega bi se mučitelji natjecali u “maštovitosti” prilikom ubijanja - od udarca maljem, preko klanja, do bacanja u užarene peći, napominje Kadijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:06