KAKO JE GOVORIO SRPSKI LIDER

VUČIĆU OVO NIJE BIO PRVI PUT DA HRVATSKU USPOREĐUJE S HITLEROVOM NJEMAČKOM 'Njihov će križ zauvijek biti iskrivljen i kukast...'

Mostar, 060318.
Trilateralni sastanak na kojem su sudjelovali predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic, predsjednik Srbije Aleksandar Vucic, predsjedavajuci Presjednistva BiH Dragan Covic i clanovi Mladen Ivanic i Bakir Izetbegovic.
Na fotografiji: Aleksandar Vucic.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / HANZA MEDIA

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić, predsjednik i bivši premijer Srbije, već godinama izjavljuje da je Oluja zločinačka akcija, tako da njegov posljednji istup nije presedan nego pravilo.

Tako je u kolovozu 2017. na skupu u Novom Sadu izjavio da su Srbi “digli glavu, da hoće mir i budućnost, ali da nikada ne smiju i neće zaboraviti hrvatsku vojno-policijsku akciju Oluja”. Vučić je na spomenutom obilježavanju Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, rekao kako nikada više Srbi neće dozvoliti da ih netko ponižava i dodao da će znati oprostiti, ali ne smiju i neće zaboraviti stradanja Srba.

“Danas se sjećamo naše djece koja su ubijena, prisjećamo se svih naših žrtava, mislimo na roditelje kojima su ubijena djeca i oduzeta im sva sreća. Sve se to dogodilo u samo nekoliko dana kolovoza 1995. godine u sunčanom danu, ostali su pustoš i strah. Imali su direktnu vojnu i logističku podršku zapadnih sila i NATO-a i tog mjeseca je nastavljen zločin koji ne zastarijeva. Ne znam da li današnja Hrvatska ima snage da se suoči s rezultatima Oluje, ali Srbija ima snage da je svake godine na to podsjeća”, rekao je Vučić, aludirajući kako je Oluja nastavak pokolja koji su se događali u NDH.

Prije dvije godine, 2016., ispred nekoliko desetaka tisuća ljudi, na središnjoj manifestaciji u znak sjećanja na stradale i prognane u Oluji, održanoj u naselju Busije kod Beograda, govorili su Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh srpski Irinej, a bili su prisutni i drugi najviši državni dužnosnici Srbije i politički vrh Republike Srpske, velikodostojnici SPC-a, te predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

“Ne vjerujem u kolektivnu krivnju i nikada neću reći da su za vašu nesreću krivi svi Hrvati. Nisu. Krivi su oni koji su bacali bombe, pljuvali na vas dok ste u kolonama bježali sa svojih ognjišta. Koliko je tih - to trebaju izbrojati sami Hrvati, zbog njih samih. Koliko na to budu spremni - o tome će ovisiti i njihova budućnost”, poručio je srbijanski premijer Vučić.

A onda je - koliko smo uspjeli provjeriti - prvi put usporedio Republiku Hrvatsku i nacističku Njemačku: “Njihov će križ zauvijek biti iskrivljen i kukast, naš nikad i zato je Srba u Hrvatskoj danas za 90 posto manje. To nije politika, to je istrjebljenje jednog naroda, to je konačno rješenje i to je zločin. Slavi se ne to što je netko nešto dobio, već što je netko sve izgubio”, rekao je Vučić.

U ljeto 2015. Vučić izjavio je da je tužan i razočaran jer zapadna veleposlanstva u Beogradu nisu na Dan žalosti zbog akcije Oluja spustile zastave na pola koplja, a takva odluka veleposlanstava, u Vladi Srbije je protumačena kao gesta nepoštovanja njene odluke, ali i diplomatskog protokola. Ambasade SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije odlučile su se nakon međusobnih konzultacija, i u dogovoru sa svojim vladama, ali njihova poruka nije utjecala na Vučićevu retoriku:

“Srbija više neće kriti da je operacija Oluja bila strašan zločin”, rekao je srpski premijer na obilježavanju Dana sjećanja u Sremskoj Rači, dodajući da se Oluje trebaju sramiti oni koji su je počinili, dok je patrijarh SPC-a, Irinej izjavio “kako se radilo o zločinu biblijskih razmjera”.

Vučiću je tih dana odgovorio tadašnji SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović: “Komentari osobe koja je ‘90-ih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju - nisu nimalo vjerodostojni. Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice”, podsjetio je Kotromanović.

Izdvajamo