KAKO JE GOVORIO SRPSKI LIDER

VUČIĆU OVO NIJE BIO PRVI PUT DA HRVATSKU USPOREĐUJE S HITLEROVOM NJEMAČKOM 'Njihov će križ zauvijek biti iskrivljen i kukast...'

Aleksandar Vučić
 Duje Klaric / HANZA MEDIA

Aleksandar Vučić, predsjednik i bivši premijer Srbije, već godinama izjavljuje da je Oluja zločinačka akcija, tako da njegov posljednji istup nije presedan nego pravilo.

Tako je u kolovozu 2017. na skupu u Novom Sadu izjavio da su Srbi “digli glavu, da hoće mir i budućnost, ali da nikada ne smiju i neće zaboraviti hrvatsku vojno-policijsku akciju Oluja”. Vučić je na spomenutom obilježavanju Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, rekao kako nikada više Srbi neće dozvoliti da ih netko ponižava i dodao da će znati oprostiti, ali ne smiju i neće zaboraviti stradanja Srba.

“Danas se sjećamo naše djece koja su ubijena, prisjećamo se svih naših žrtava, mislimo na roditelje kojima su ubijena djeca i oduzeta im sva sreća. Sve se to dogodilo u samo nekoliko dana kolovoza 1995. godine u sunčanom danu, ostali su pustoš i strah. Imali su direktnu vojnu i logističku podršku zapadnih sila i NATO-a i tog mjeseca je nastavljen zločin koji ne zastarijeva. Ne znam da li današnja Hrvatska ima snage da se suoči s rezultatima Oluje, ali Srbija ima snage da je svake godine na to podsjeća”, rekao je Vučić, aludirajući kako je Oluja nastavak pokolja koji su se događali u NDH.

Prije dvije godine, 2016., ispred nekoliko desetaka tisuća ljudi, na središnjoj manifestaciji u znak sjećanja na stradale i prognane u Oluji, održanoj u naselju Busije kod Beograda, govorili su Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh srpski Irinej, a bili su prisutni i drugi najviši državni dužnosnici Srbije i politički vrh Republike Srpske, velikodostojnici SPC-a, te predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

“Ne vjerujem u kolektivnu krivnju i nikada neću reći da su za vašu nesreću krivi svi Hrvati. Nisu. Krivi su oni koji su bacali bombe, pljuvali na vas dok ste u kolonama bježali sa svojih ognjišta. Koliko je tih - to trebaju izbrojati sami Hrvati, zbog njih samih. Koliko na to budu spremni - o tome će ovisiti i njihova budućnost”, poručio je srbijanski premijer Vučić.

A onda je - koliko smo uspjeli provjeriti - prvi put usporedio Republiku Hrvatsku i nacističku Njemačku: “Njihov će križ zauvijek biti iskrivljen i kukast, naš nikad i zato je Srba u Hrvatskoj danas za 90 posto manje. To nije politika, to je istrjebljenje jednog naroda, to je konačno rješenje i to je zločin. Slavi se ne to što je netko nešto dobio, već što je netko sve izgubio”, rekao je Vučić.

U ljeto 2015. Vučić izjavio je da je tužan i razočaran jer zapadna veleposlanstva u Beogradu nisu na Dan žalosti zbog akcije Oluja spustile zastave na pola koplja, a takva odluka veleposlanstava, u Vladi Srbije je protumačena kao gesta nepoštovanja njene odluke, ali i diplomatskog protokola. Ambasade SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije odlučile su se nakon međusobnih konzultacija, i u dogovoru sa svojim vladama, ali njihova poruka nije utjecala na Vučićevu retoriku:

“Srbija više neće kriti da je operacija Oluja bila strašan zločin”, rekao je srpski premijer na obilježavanju Dana sjećanja u Sremskoj Rači, dodajući da se Oluje trebaju sramiti oni koji su je počinili, dok je patrijarh SPC-a, Irinej izjavio “kako se radilo o zločinu biblijskih razmjera”.

Vučiću je tih dana odgovorio tadašnji SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović: “Komentari osobe koja je ‘90-ih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju - nisu nimalo vjerodostojni. Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice”, podsjetio je Kotromanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:18