STARE VIŠE DESETLJEĆA

Vukovar: 500 metara od grobnice Ovčara otkrivene ljudske kosti, nisu iz Domovinskog rata

Potvrdio je to nalaz ekspertize KB Osijek
 Damir Glibušić / CROPIX

VUKOVAR -Više ljudskih kostiju otkriveno je 500-tinjak metara od mjesta masovne grobnice iz 1991. godine na Ovčari kod Vukovara. No, kosti ipak nisu, kako se isprva sumnjalo, iz vremena Domovinskog rata. Potvrdio je to nalaz ekspertize koja je danas provedena na Odjelu patologije osječke Kliničke bolnice Osijek.

- Pregledom nađenih fragmenata kostiju, patolog KB Osijek dr. Mladen Marcikić utvrdio je da se ne radi o posmrtnim ostacima iz Domovinskog rata, nego da su kosti stare više desetljeća - priopćeno je oko 17,30 sati iz Policijske uprave vukovarske-srijemske. U policiji u to vrijeme nisu imali precizniji podatak koliko su stare pronađene ljudski kosti, osim da je riječ o "više desetljeća“ što uključuje i da potječu iz vremena prije devedesetih godina.

Na fragmente ljudskih kostiju - među kojima su i dijelovi lubanja i bedrenih kosti - naišli su radnici vukovarskog VUPIK-a koji su u ponedjeljak, u polju nedaleko ceste Ovčara-Grabovo, kopali iskop za polaganje sustava za navodnjavanje.

Bager je iskopao rov u dužini od 25 metara, kada je radnik koji je upravljao strojem oko 8,30 sati, na dubini od 50-tak centimetara zamijetio ljudske kosti.

- Svi radovi su odmah obustavljeni, obaviještena je Uprava za zatočene i nestale, i slijedi najhitnija ekspertiza pronađenih kostiju kako bi se utvrdila njihova starost - izjavio je Milan Kojić, istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru.

Iako se pojavila neslužbena informacija o nađenim posmrtnim ostacima tri žrtve, službeno to nitko nije potvrdio.

Sudac Kojić rekao je da se o broju žrtava ne može govoriti, jer riječ je o fragmentima "zahvaćenim“ bagerom iz rova koji je kopan do 1,20 metara u dubinu i 50 centimetara u širinu. Sigurno je međutim, da lokacija krije još ljudskih kostiju, no s daljnjim istraživanjima pričekat će se dok se ne utvrdi starost izuzetih fragmenata kostiju.

Nakon očevida, lokaciju moguće grobnice u blizini Ovčare - ograđene policijskim trakama - osigurava policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 02:27