U POTRAZI ZA HRANOM

VUKOVI SE SPUSTILI S PLANINA PA SIJU STRAH MEĐU MJEŠTANIMA Lovci postavili i nekoliko kamera u prirodu: 'Da nije bilo ogrlice, rastrgali bi i mog psa'

 
Ilustracija
 Sandra Šimunović / CROPIX

Već godinama vukovi siju strah po vrgoračkim selima, pogotovo onim brdsko-planinskim. Stočari i lovci nemaju rješenja za ovaj problem, država čvrsto štiti vuka, kazna za njegov odstrel bez dopuštenja je 42.000 kuna.

U proteklih nekoliko godina na vrgoračkom području vukovi su zaklali desetke lovačkih pasa, koza, konja, ovaca, ždrebadi… Po brdima i planinama gotovo ništa ne može više ostati od njih, a kad u prirodi nestane plijena, spuštaju se u sela i napadaju sve redom.

Vrgorački stočari, kad okrene zima, čvrsto pod ključem drže svoje blago u štalama. Rijetki idu na ispašu i u brdo sa stadom, pa su nova meta ovih razularenih zvijeri - lovački psi. Lovci koji najbolje znaju stanje na terenu smatraju da se broj jedinki vuka jako povećao u posljednje vrijeme i ako ne dođe do odstrela, uništit će sve.

- Točno na Svi Svete napali su i rastrgali lovačkog psa od Slavka Okmadžića Zečića iz Kozičkih Poljica, a prije nekoliko dana i mog trobojca. Dogodilo se to samo nekoliko stotina metara dalje od prvih kuća u selu, pas je potjerao divlju svinju, ali je i vuk po tragovima isto vrebao vepra. Vjerojatno su se susreli, i vuk ga je počeo kidati, da nije bilo ogrlice na vratu zaklao bi ga. Spasila ga je ogrlica, jer ga nije mogao uhvatit za vrat. Znate da je svakom lovcu njegov pas prirastao srcu, tako i meni moj trobojac. Sad ga liječim, dajem mu svaki dan injekcije. Pomalo se oporavlja - kazao nam je Jure Grljušić, poznati lovac iz Mijaca.

Lovci iz ovog kraja postavili su nekoliko kamera u prirodu kako bi saznali koliko se vukova nalazi oko njihovih sela. Saznali su da su dobili cijelu jednu obitelj.

- Koliko imam informacije, kamera je zasad uhvatila vučicu i četiri mlada vuka. Znači, nedavno su se razmnožili. Tko će to zaustaviti kad porastu malo - pita se Grljušić.

Veterinar i ovlašteni vještak za vuka Zoran Bračulj, koji pokriva područje kaštelanskog i trogirskog zaleđa, otkrio nam je koliko država plaća krvavi vučji pir lovcima i stočarima.

- Ako se utvrdi da je vuk zaklao ovcu, država to plaća 500 kuna, ovca s mladunčetom vrijedi 700 kuna, dok koza stoji 700 kuna, a s mladim 1000 kuna. Što se tiče lovačkih pasa, cijena za obeštećenje kreće se od 700 do 3500 kuna, zavisi od papira i drugih stvari. Krupna stoka, kao krava i konj, dođu 3500 kuna, a tele i ždrebad 2500 kuna. To je stari cjenik, a uskoro na snagu stupa novi - kazao je Bračulj. Međutim, lovci i stočari žale se na sporost isplate, nekad ta odšteta stigne za tri do četiri godine.

- To je istina, no pomalo se popravljaju stvari, nije to sad za pohvalu, ali ide nabolje. Više ne treba baš toliko čekati - zaključio je Bračulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:07