S ONE STRANE BARE

Wikileaks: Bolivijski predsjednik htio tužiti Hrvatsku zbog ubojstva Chica

Naljutio se na Irsku, Hrvatsku i Mađarsku jer su tražile istragu ubojstva Chica kojeg on smatra kriminalcem
Bolivian President Evo Morales addresses a crowd of more than a thousand, gathered at the Global Forum for Life and Social and Environmental Justice, a sideline event during the United Nations Framework Convention on Climate Change (COP-16) held in Cancun, Mexico. AFP PHOTO/CRIS BOURONCLE
 AFP

Nakon ubojstva skupine ljudi koje bolivijski predsjednik Evo Morales smatra kriminalcima, ljevičarski vođa te južnoameričke države namjeravao je tužiti Hrvatsku.

U najnovijoj depeši iz američkog veleposlanstva u glavnom bolivijskom gradu La Pazu stoji kako se Morales naljutio na Irsku, Hrvatsku i Mađarsku, koje su tražile istragu tih ubojstava.

- Namjeravao sam ih tužiti. Nisam odvjetnik, ali kako mogu braniti ljude koji su došli napasti predsjednika - rekao je Morales i dodao da bi mogao zaključiti da su vlade tih triju država poslale te ljude kako bi srušili njega i demokraciju u Boliviji .

Navodni vođa ubijene skupine bio je Eduardo Rozsa Flores , poznatiji kao Chico, koji se u ratu borio u HV-u. Morales je moguću vezu ove skupine s Hrvatskom tražio i u uhićenom Mariju Tadiću Astoragi, koji je bolivijsko-hrvatskog podrijetla. U akciji su još ubijeni Irac Martin Dwyer i Mađar Arpad Magyaros.

Irski i mađarski ministri vanjskih poslova su izrazili nezadovoljstvo reakcijom bolivijskih vlasti te su sumnjali da su oni željeli izvršiti atentat na Moralesa pa su ih proglasili i žrtvama unutrašnjih političkih odnosa u Boliviji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:35