DEPEŠE IZ AMBASADE

WIKILEAKS Kosor je još 2009. s Beogradom otvorila tajne pregovore

Depeše iz veleposlanstva u Zagrebu otkrivaju: Amerikanci su sa zadovoljstvom podržali novi kontakt Hrvatske i Srbije
 Kos/CROPIX

ZAGREB - Premda se u javnosti smatralo kako je predsjednik Ivo Josipović svojim susretom sa srbijanskim kolegom Borisom Tadićem krajem ožujka 2010. ponovno otvorio dijalog na relaciji Zagreb - Beograd, depeše američkoga veleposlanstva otkrivaju da je tihu diplomaciju sa Srbijom nekoliko mjeseci prije počela premijerka Jadranka Kosor.

Ona je potkraj prosinca 2009. u Beograd na razgovore o otvorenim pitanjima poslala tadašnjega državnog tajnika u MVP-u Davora Božinovića koji se sastao s Tadićem, a 19. siječnja u Zagreb su na pregovore s Jadrankom Kosor došli Tadićevi savjetnici Jovan Ratković i Milan Đorđević.

Pupovac i Uzelac

O tim je sastancima Božinović već 20. siječnja iscrpno izvijestio američkog veleposlanika Jamesa Foleyja, koji je bio zadovoljan što su ponovno uspostavljeni kontakti između dviju država, te je podupirao njihov nastavak.

- O tim pregovorima zna jako mali krug ljudi u Hrvatskoj i Srbiji - rekao je Božinović američkom veleposlaniku, potvrđujući kako su se pregovori o osjetljivim pitanjima vodili gotovo u tajnosti. Za njegov odlazak u Beograd, priznao je Amerikancima, znali su samo premijerka, ministar pravosuđa Ivan Šimonović, vanjskih poslova Gordan Jandroković, državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović te SDSS-ov čelnik Milorad Pupovac i njihov potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac. Božinović nije znao je li i novoizabrani predsjednik Josipović znao za te razgovore.

Mesić na Kosovu

“Ako ga premijerka još nije obavijestila, bilo bi važno da i on zna kako zauzeti zajednički stav prema Srbiji”, smatrao je Božinović. A inicijativa za takvu tihu diplomaciju došla je od Jadranke Kosor.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:32