VRUĆE NA VRBANIMA

Woltovci održali prosvjed: ‘Nema više pregovora. Znate li koliko dostavljači zaista zarađuju?‘

‘Znam da biznis ima svoje, ali nije moguće da svi zarađuju osim dostavljača, koji preuzimaju najviše odgovornosti‘

Prosvjed dostavljača Wolta

 Goran Mehkek/Cropix

Danas se u 11 sati u Kuzminečkoj ulici, pred središtem Wolta Hrvatska, održao novi prosvjed dostavljača nezadovoljnih njihovim radničkim i materijalnim pravima. Skup je ponovno organizirala Inicijativa zajednice Wolt dostavljača, a ovaj put su se za njega odlučili nakon neuspjelih uvodnih pregovora s direktorima platforme na kojoj rade.

Na današnjem prosvjedu radnici su zahtijevali momentalni rast naknada dostave za minimalno 30 posto. Naknade su im, navode, iz Wolta snizili prilikom konverzije na euro, a tijekom pregovora su odbili taj zahtjev uz argument kako će se ove godine cijene obračunavati, umjesto dosadašnje zračne udaljenosti, po cestovnoj liniji. Iz Inicijative traže i da se dostavljačima omogući rad preko obrta, što predstavnici platforme također nisu bili spremni prihvatiti.

Prosvjednici su na "ReWoltu" razvili poruke: "Nećemo minimalac. Hoćemo + 30 posto", "Plavi heroji, zašto više nismo dobri?", "Preuzmite odgovornost", "Podrška=zadrška" i "Malo nas je 24. Marine dođi i broji" aludiravši na direktora Wolta Hrvatske, Marina Šušnjara.

image

Marin Šušnjar

Goran Mehkek/Cropix

Pred novinare su stali predstavnici Inicijative i sâm Šušnjar.

- Idemo ponovno. Objasnili smo da više nismo htjeli zamarati kolege dostavljače, nego smo htjeli normalno sjesti s našim partnerima za stol. Od Wolta smo dobili legitimitet, no on se nažalost nije uzeo u obzir kao dobronamjerna stvar da krenemo u razgovore o budućnosti nakon prvih prosvjeda. Cijela priča je išla prema tome da nas se diskreditira i nakon toga novih razgovora nije bilo. Taj sastanak je presudio da mnogi dostavljači više ne nastave raditi posao koji su voljeli - kazao je predstavnik Inicijative zajednice Wolt dostavljača Silvio Šimić.

image

Silvio Šimić

Goran Mehkek/Cropix

Dodao je kako oni nisu željeli opet izići na prosvjed, ali su ih neuspješni pregovori primorali.

- Nema više pregovora. Ako uzmemo u obzir da preuzimamo rizike, da nam se može dogoditi da nam se auto pokvari. Svi koji nisu na cesti, danas su ovdje, nitko od nas nije zaradio niti jednu kunu jer nas se plaća po učinku. Znam da biznis ima svoje, ali nije moguće da svi zarađuju osim dostavljača, koji preuzimaju najviše odgovornosti - navodi predstavnik Inicijative.

Silvio Šimić je nastavio da dostavljači mogu dobiti 800 do 900 eura mjesečno za svoj posao, a time moraju pokriti i sve vlastite troškove, od benzina do popravaka. Ustvrdio je i kako su svi dostavljači koji su krenuli raditi od 1. ožujka automatski u minusu od 130 eura zbog odredbi novog Zakona o radu

image

Prosvjed dostavljača Wolta

Goran Mehkek/Cropix

Dotakao se i spremnosti Wolta na pregovore.

- I dalje želimo raditi taj posao, ali u ovom trenutku način na koji smo dočekani kao predstavnici Inicijative nije partnerski, ni ljudski i korektan. Mi želimo plaćati doprinose, ali neke stvari od našeg partnera trebaju biti drugačije - naveo je Silvio Šimić.

Nakon njega je pred okupljene stao direktor Wolta u Hrvatskoj Marin Šušnjar.

- Kao ljudi ne volimo promjene. Mi u Woltu shvaćamo da nova regulativa predstavlja veliku promjenu dostavljačima, ali i nama kao firmi. Zakon je jasan. Kod donošenja samog Zakona sudjelovalo je ministarstvo, platforme i sindikat platformskih radnika. Trideset dana je bilo javno savjetovanje, a Wolt je svim dostavljačima poslao zakone i upoznao ih s njime - rekao je Šušnjar.

Ranije sastanke s dostavljačima odbio je nazvati pregovorima kazavši da oni s njima ne mogu pregovarati jer im nisu poslodavci, nego samo mogu razgovarati s njima i da su spremni za nove razgovore. Ipak, odgovorio je i da iz platforme nisu spremni udovoljiti zahtjevima svojih dostavljača zato što bi to, tvrdi, ugrozilo poslovanje tvrtke. Na te tvrdnje okupljeni su ga počeli nazivati lažljivcem.

Dostavljači su mu pokazali mailove koje su slali Woltu zbog neisplaćenih plaća jednog od agregatora i pitali ga što je poduzeo u vezi toga.

- Wolt nije poslodavac. Što se tiče upita koji ide prema Woltu svaki upit moramo provjeriti s Wolt dostavljačima. Prošle godine smo raskinuli nekoliko ugovora - naglasio je Šušnjar.

Naveo je da dostavljači o cijeni svojega rada mogu pregovarati jedino s agregatorima usprkos tomu što Wolt određuje naknade za dostave.

Današnjem prosvjedu Inicijative dostavljača podršku su pružili saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i predstavnik Novog sindikata Mario Iveković.

image

Katarina Peović

Goran Mehkek/Cropix

Katarina Peović je navela da Wolt krši radnička prava i da su pokušali opstruirati prosvjed podizanjem cijena dostave na dan njegova održavanja. Komentirala je i da je Wolt jučer izdao priopćenje u kojem su dali lažan izračun zarade dostavljača.

- Za dizanje cijene dostave na dan prosvjeda imaju novca, ali inače ga nemaju - konstatira je Peović i nastavila - Wolt kaže da je nemoćan u vezi zakona, no Wolt je sudjelovao u lobiranju za takav oblik zakona. Upozoravali smo da nigdje nema situacije u kojima 80 posto radnika radi preko agregatora. Ovi radnici rade preko agregatora jer oni daju amnestiju za bilo kakvu tužbu protiv Wolta.

Potom je istaknula i da radnici traže ukidanje agregatora.

- Laž je da je hrvatska Vlada izmislila agregator, oni su izmišljeni prije ovog zakona. Wolt jako dobro plaća ljude koji vama, dostavljačima, prodaju maglu, za njih ima novaca, ali za dostavljača ne. Radnici u cijelom svijetu imaju pravo na kolektivno pregovaranje i kad netko kaže da ćete vi pregovarati s agregatorima to je sprdanje. Kako ćete vi pregovarati s onima koji ne određuju cijenu vašeg rada - poručio je prosvjednicima sindikalist Mario Iveković.

image

Mario Iveković

Goran Mehkek/Cropix

Dodao je kako bi to pravo trebali imati i inozemni radnici.

Poslije govora Marija Ivekovića, počela je žustra rasprava između predstavnika Wolta i dostavljača. Direktor Marin Šušnjar je preuzeo riječ i upitao jednog prosvjednika hoće li ga nastaviti prekidati. Pokušao je dokazati da se Woltu nije povećala zarada i ubrzo poručio da mu je teško odgovarati na više pitanja istovremeno. Dostavljači su mu odgovorili da su postavili jedno pitanje.

Odbijao je odgovoriti, a Peović mu je poručila da izvoli to napraviti kad je već došao pred dostavljače. Dometnula je i da može slobodno otići ako ne želi odgovoriti.

Kad je stiglo pitanje o kojim su zahtjevima Inicijative u Woltu spremni razgovarati, predstavnici Wolta su otišli, a dostavljači počeli skandirati: ‘Uprava odlazi!‘

Sljedeći prosvjed Woltovci, ali i radnici ostalih platformi, imat će 10. ožujka na Trgu bana Josipa Jelačića. Tada će masovno iskazati svoje nezadovoljstvo i zahtijevati izmjenu odredbi Zakona o radu u segmentu rada na digitalnim platformama i Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada.

image

Prosvjed dostavljača Wolta

Goran Mehkek/Cropix
image

Prosvjed dostavljača Wolta

Goran Mehkek/Cropix
image

Prosvjed dostavljača Wolta

Goran Mehkek/Cropix

Uprava Wolta: Tvrdnje iznesene na prosvjedu dostavljača nisu istinite

Uprava Wolta ustvrdila je u četvrtak da tvrdnje koje su tijekom prosvjeda njihovih dostavljača iznijeli saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković i sami dostavljači nisu istinite, te da mogu ugroziti reputaciju tvrtke.

"Žao nam je što je Wolt iskorišten za prikupljanje političkih bodova određenih predstavnika političkih stranaka", stoji u priopćenju koje je potpisao generalni direktor Wolta Zagreb Marin Šušnjar.

Izrečene izjave mogu ugroziti reputaciju tvrtke te se Woltovi korisnici već sutra mogu okrenuti drugoj platformi, što bi ugrozilo budućnost svih partnera dostavljača, a ne samo onih koji su izašli na prosvjed, upozoreno je.

Wolt posluje zakonito i nije odgovoran što su stupanjem na snagu novih zakonskih regulativa dostavljači dužni plaćati doprinose državi u punom iznosu, tj. u skladu s brojem sati koje odrade, navodi se uz napomenu kako Wolt nije poslodavac dostavljačima, već je to tvrtka posrednik, tj. agregator koji s njima sklapa ugovor o radu.

Manja neto primanja dostavljača Uprava objašnjava kao rezultat inicijative državnih institucija da se zakonski uredi rad platformi, čime će Hrvatska biti prva zemlja u EU koja u svom radnom pravu ima zakonsku regulativu rada putem platformi.

Na optužbe da Wolt radije zapošljava strance umjesto hrvatskih radnika i da nije proveo test tržišta rada Uprava ponavlja da dostavljači nisu njihovi zaposlenici jer ih zapošljava agregator. "Wolt ne radi razliku između stranih i domaćih radnika ni na koji način - plaćanja su ista za sve, kao i način rada putem aplikacije", poručuju.

Test tržišta rada proveo je Zavod za mirovinsko osiguranje, nakon čega je dozvolio uvoz radne snage iz drugih zemalja jer hrvatsko tržište ne može zadovoljiti potrebe za radnicima.

U vezi tvrdnje da agregatori ne postoje u drugim zemljama Uprava odgovara kako većina digitalnih platformi u svijetu posluje upravo preko tvrtki posrednika ili agregatora.

Pritom platforma služi dostavljačima kao sredstvo za rad, a agregatori pomažu platformi oko regrutiranja i zapošljavanja dostavljača s obzirom da to iziskuje znatne operativne i administrativne kapacitete, pojašnjuju.

Neistina je i da se radnici prikriveno zapošljavaju bez ikakvog ugovora jer svaki dostavljač s tvrtkama posrednicima ima ugovor o radu i s njima direktno dogovara radne uvjete, tvrdi Uprava.

Dizanje cijene rada rezultat je standardne procedure kada postoji veća potražnja za uslugom dostave, što se danas dogodilo jer je padala kiša, pa to nije bio pokušaj odvraćanja dostavljača od prosvjeda, navodi se u priopćenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:47