SMRŠAVIM 5, UDEBLJAM SE 7 KILOGRAMA

Yo Yo efekt dijete: Za brzi povratak debljine krivi su zločesti hormoni

Hormoni odgovorni za apetit - grelin i leptin utječu na vraćanje kilograma nakon mršavljenja
 Ivo Ravlić/CROPIX

ZAGREB - “Nikad više neću na dijetu. Patim se i smršavim pet, a onda se udebljam sedam kilograma. Očito, ne znam zadržati težinu pa se više neću mučiti”. Koliko smo puta takvu ili sličnu priču čuli od prijatelja koji neprestano otkrivaju nove dijete, a istodobno su i u ratu s viškom kilograma?

Sigurno nebrojeno, ali odmah u sebi pomislimo kako to nije čudno “kad ne mogu sjediti kraj praznog tanjura”. No, španjolski su znanstvenici u američkom časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) objavili studiju koja baca drugo svjetlo na tzv. yo-yo efekt dijete jer puno toga ovisi o razini hormona odgovornih za apetit prije i poslije dijete.

Tvrde da su hormoni važniji faktori povratka kilograma kod pojedinaca koji su smršavjeli kroz dijetne programe nego li se prije vjerovalo.

“Novi prehrambeni program i lijekvi kratkoročno mogu biti vrlo učinkoviti, ali uspjeh dugoročnog održavanja tjelesne težine obično je loš”, kaže Ana Crujeiras iz Compejo Hospitalario Universitario de Santiago u Španjolskoj, inače autorica ove studije. Dodaje da studija baca novo svjetlo na dijete jer hormoni odgovorni za apetit - grelin i leptin utječu na vraćanje kilograma nakon mršavljenja.

Odnos liječnika

U studiji je sudjelovalo 104 debelih ili prekomjerno teških muškaraca i žena. Praćeni su tijekom osam tjedana u kojima su bili na niskokaloričnoj dijeti i opet 32 tjedna nakon tretmana. Istraživači su im mjerili tjelesnu masu, kao i razinu leptina i grelina te koncentraciju inzulina prije, za vrijeme i nakon dijete. Otkrili su da su ispitanici s višim razinama leptina u plazmi i nižim razinama grelina prije dijete bili skloniji vraćanju izgubljene težine nakon dijeta.

"Vjerujemo da je ovo istraživanje vrlo važno za budući odnos prema liječenju pretilosti i put ka promjeni programa mršavljenja što znači da bi prvi korak uključivanja u program mršavljenja trebao biti utvrđivanje razine leptina i grelina osoba koje kreću na redukcijsku prehranu, kaže Crujeriras.

Leptin nakon obroka

Endokrinolog prof.dr. Mirko Koršić iz KBC-a Zagreb koji se dugo bavi problemom debljine kaže da se sve češće u kontekstu učinkovitog mršavljenja spominju hormoni. “Posebno se naglašava leptin koji nakon obroka treba “šapnuti” mozgu da smo siti, a kod nekih se ljudi to ne događa, ističe Koršić.

Epidemija debljine

- U svijetu ima 1,700 milijardi osoba s prekomjernom težinom od čega 300 milijuna ima patološku debljinu

- U Hrvatskoj 65 posto stanovništva ima prekomjernu debljinu, a debelo je 35 posto muškaraca i 20 posto žena. Registrirano je 60.000 osoba s indeksom tjelesne mase većim od 40

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:33