ZDRAVSTVO

'Za 5 godina država će ostati bez više od 440 obiteljskih liječnika'

Na fotografiji: Krešimir Luetić
 Ranko Šuvar / CROPIX

“Za primjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZZZ), koji je na snagu stupio prije godinu dana, trebalo je donijeti četrdesetak podzakonskih akata, a do danas je jedva zaživjelo njih šest.

Istekli su svi rokovi, provođenje zakona se opstruira, a primarna zdravstvena zaštita sve više propada”, istaknuo je na današnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić.

Umirovljenje

Potpredsjednica HLK-a, dr. Vikica Krolo, upozorila je da broj obiteljskih liječnika u PZZ-u posljednjih godina pada, pa je tako s 2359 liječnika njihov broj u zadnje tri godine manji za 139. Dodala je da će za 5 godina u mirovinu otići 628 liječnika obiteljske medicine, a specijalizaciju će završiti njih samo 185. Statistika također pokazuje da u mreži PZZ-a nedostaje više od 230 timova, od čega u obiteljskoj medicini 117, u ginekologiji 61, a u pedijatriji 53. Svako deveto predškolsko dijete nema pedijatra.

“Čak 628 liječnika u PZZ-u ima više od 60 godina, a njih 151 više od 65”, upozorila je Ines Balint i naglasila da problem postaje sve veći, čemu doprinosi i neprimjena Zakona o zdravstvenog zaštiti. Samo tri županije, i to Koprivničko križevačka, Osječko-baranjska i Međimurska, omogućile su da zakon zaživi, dok u drugima i dalje nema primjene, odnosno ne liječnicima se onemogućava da rade kao privatnici. Naime, ZZZ kaže da domovi zdravlja mogu zadržati najviše 25 posto ordinacija, a sve ostale trebalo bi privatizirati.

Bez odgovora

No, većina županija odbija takvu organizaciju PZZ-a jer smatraju da neće moći osigurati jednaku dostupnost zdravstvene zaštite na cijelom svom teritoriju.

Liječnici naglašavaju da, primjerice, Grad Zagreb još uvijek nije odgovorio na zahtjeve šezdesetak liječnika da im se odobri odlazak u privatnike.

To je i razlog zbog koje je KoHOM, kao najveća udruga liječnika PZZ-a, zatražio od Ministarstva zdravstva da se provede upravni nadzor u gradu Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:16