TINA BEATTIE

ZA JUTARNJI PROGOVARA FEMINISTIČKA TEOLOGINJA ZBOG KOJE JE MOSTARSKI BISKUP NAPAO DUBROVAČKOG KOLEGU 'Dolazim u Hrvatsku slušati, učiti i razgovarati'

Neke stvari neće prestati postojati ako se mi za njih ne zanimamo i o njima ne govorimo, dapače, prije ili kasnije mogu postati problem i za nas i za Crkvu. Zato mi o tome želimo progovoriti već sada”, poručio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji je Tinu Beattie pozvao u Dubrovnik
Mate Uzinić; Ratko Perić
 Vojko Basic, Niksa Duper / CROPIX

Jedna žena unijela je nemir među hrvatske biskupe. Tina Beattie britanska je teologinja poznata po liberalnim i afirmativnim stavovima spram “zabranjenih” tema u crkvi – pobačaju, istospolnim brakovima, zaređivanju žena... Ova profesorica Katoličkih studija Sveučilišta Roehampton u Londonu gostovat će idući tjedan u Ljetnoj školi teologije u Dubrovniku, gdje će održati predavanja na dvije teme “Žene i međureligijski dijalog” te “Žene, vjera i mirotvorstvo”.

U Hrvatsku je došla na poziv dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, što je bio okidač za oštru reakciju “tvrde” struje unutar hrvatske katoličke crkve predvođene mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem. Naši sugovornici pak smatraju kako je ovdje zapravo riječ o sukobu između liberalnog i konzervativnog dijela hrvatskog crkvenog vodstva koji se prelama preko dubrovačke Ljetne škole.

Tina Beattie katolička je i feministička teologinja koja zagovora liberalizaciju crkvenih tabu tema. Ona je jedna od svjetskih teologinja koja je potpisala pismo američkom Timesu u kojemu se navodi da bi katolici trebali u dobroj volji podržati građansko vjenčanje i za istospolne brakove. U svojim kolumnama za britanski The Guardian više puta je polemizirala o važnosti kontracepcije i prava žene na pobačaj, a i u više je navrata kritizirala Crkvu zbog nepravednog stava prema ženama.

Sve redom teme koje se u Crkvi ignoriraju ili pak oštro osuđuju. Zbog njezinih stavova Kongregacija za nauk vjere stavila ju je na listu “zabranjenih” predavača, što je rezultiralo otkazivanjem nekoliko njezinih predavanja u sklopu crkvenih okupljanja u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Pripadnici “tvrde” struje očekivali su da će se to dogoditi i u Hrvatskoj. No, nije.

- I nakon svega toga jedan biskup u Hrvatskoj godine 2019. suprotno svima njima poziva Tinu Beattie, koja je u eklatantnom prijeporu sa službenim Učiteljstvom, da bude nastavnik u teološkoj školi koju pokreće i da svojim idejama indoktrinira mlade teologe – napisao je Petar Marija Radelj na portalu katoličkih teologa “Vjera i djela”. To je bio trenutak kad je otvorena Pandorina kutija i krenuli su istupi drugih katoličkih teologa te crkvenih dužnosnika.

Razuman odgovor nadbiskupa

Sljedeći je bio biskup hvarski Petar Palić, koji je u priopćenju za Hrvatsku katoličku mrežu potanko objasnio “kriterije Katoličke teologije, a time i katoličkih teologa” pritom potaknut “statusom i razmišljanjem pojedinaca o teologiji, ali i zadaći i poslanju teologa”. Nije teško zaključiti kako se ovdje radi o Tini Beattie.

Uslijedio je odgovor biskupa Uzinića u Večernjem listu gdje je branio ovogodišnju temu Ljetne škole - Teologija u pluralnom društvu. Kako je naveo, “živimo u svijetu u kojemu je nemoguće ignorirati i ne čuti drugačije glasove”.

- Neke stvari neće prestati postojati ako se mi za njih ne zanimamo i o njima ne govorimo, dapače, prije ili kasnije mogu postati problem i za nas i za Crkvu. Zato mi o tome želimo progovoriti već sada. I ne treba se bojati drugačijih glasova, glasova koji propituju uvriježene stavove. Oni nas potiču da bolje promislimo vlastite stavove - rekao je Uzinić. Pritom je ujedno istaknuo kako “dio katoličkih medija želi isključiti i prokazati one koji ‘misle drugačije’”, što je izazvalo samo još veći revolt kod prijašnjih kritičara.

I onda dolazi mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, koji u “kolegijalnom” pismu javno proziva biskupa Uzinića zbog teologinje Beattie. U pismu stoji kako će predavanje i radionicu održati “notorna heretičarka Tina” koja se “protivi Stvoritelju i Njegovu planu i preuzima njegove prerogative da u ime svoje ‘teologije’ prosipa feministički kukolj na katoličkoj njivi”. Čak mu je i prigovorio što troši crkveni novac na njezin smještaj i dolazak.

- Kako se ne bojiš, brate mili, da Te papa Franjo ne opomene u što trošiš crkveni novac i da, prazneći biskupijsku blagajnu, deformiraš mlade duše studentske? - navodi u pismu.

Ovaj javni istup biskupa Perića je zapravo presedan među hrvatskim crkvenim velikodostojnicima, smatra Ivica Maštruko, sociolog i bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu. Kako kaže, veoma je neuobičajeno za crkvenu scenu da dođe do javne polemike između dva biskupa, no ističe da je ovdje važno razumjeti pozadinu iza ove prepiske.

- Biskup Uzinić poznat je po svojim stavovima koji su liberalniji i koji nisu baš odraz stanja duha i ponašanja unutar Biskupske konferencije. On je otvoren, komunikativan, čovjek suvremenih pogleda koji u svom radu prihvaća viziju pape Franje. S druge strane, biskup Perić je nešto tvrđih, konzervativnih stavova koji više pripadaju tradicionalnoj Crkvi. On je pak izuzetno otvoren i vrlo jasan u svojim stavovima te od njih ne odstupa, što možemo vidjeti i u ovom pismu - objašnjava Maštruko.

Trend prelaska u ateiste

Prema tome, zapravo se radi o sukobu dviju struja unutar Katoličke crkve u čijem središtu se pak našla Tina Beattie. Britanska teologinja svjesna je izazova s kojima se suočava kršćanska crkva, smatra Maštruko, od kojih je najveći gubitak vjernika i na svoj način se bori za povratak vjere među ljude. Naime, u Velikoj Britaniji više od 50 posto mladih se izražava kao ateist ili agnostik, što je trend koji je posljednjih godina veoma popularan u Europi. Maštruko to naziva krizom unutar samih crkvenih institucija, od kojih svaka struja nudi vlastito rješenje.

- Biskup Uzinić nastoji biti svjestan tog trenda kako bi u skladu sa zbivanjima iz suvremenog svijeta taj trend i zaustavio. Biskup Perić pak smatra kako se ta kriza ne može prevladati prilagodbom suvremenom društvu, onako kako to propovijeda britanska teologinja, nego zagovara vraćanje jednoj tvrdoj, čvrstoj hijerarhijskoj strukturi unutar Crkve - kaže Maštruko.

Što na to sve kaže glavna protagonistica ovoga teksta? Tina Beattie iz poštovanja prema svojim domaćinima ne želi trenutačno ništa komentirati o situaciji u hrvatskoj i svjetskoj Katoličkoj crkvi. U kratkom nam je razgovoru samo rekla da se osjeća privilegiranom što je pozvana da sudjeluje u Ljetnoj školi teologije, koja nudi bitnu mogućnost za otvaranje dijaloga. Kao teologinja koja radi u mreži s katoličkim ženama iz cijeloga svijeta, kaže, raduje se upoznavanju studenata teologije i prilici da uči od njih kroz njihova pitanja, izazove i prilike s kojima se nose kao mladi ljudi u suvremenom društvu, posebno one koji se tiču uloge žena.

Dodaje kako nije došla u Dubrovnik ni s kakvom agendom, nego da sluša, uči i razgovara sa studentima o načinima kako se katolička vjera interpretira i prakticira u različitim kontekstima i kulturama. Što se tiče njezina komentara na cijelu situaciju oko njezina dolaska, o tome će, rekla je, dati svoje mišljenje nakon što završi Ljetna škola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:16