AKCIJA ZA DJEVOJČICU

ZA MILU RONČEVIĆ DOSAD PRIKUPLJENO OKO 9 MILIJUNA KUNA U akciju se uključila i hrvatska predsjednica, podrška stigla i od Luke Modrića: 'Svi za Milu!'

 
 Zaklada Nora Šitum / Facebook, privatni album, Damir Krajač / CROPIX

Zaključno s petkom navečer, za liječenje Mile Rončević prikupljeno je oko 9 milijuna kuna, od čega preko osam milijuna na račun Marina Rončevića te oko 800 tisuća na račun Zaklade Nore Šitum, koja se jučer uključila u akciju.

Angažirao se i Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji je spojio obitelj Rončević s Pjerom Šimunovićem, hrvatskim veleposlanikom u SAD-u. Veleposlanik je razgovarao s čelnim ljudima Children's Hospital of Philadelphia, bolnice u kojoj Mila ima najviše šanse za liječenje oblika leukemije od koje boluje, te je obitelji Rončević potvrđeno da će plan liječenja, s ukupnim troškovnikom biti predan do kraja njihovog radnog vremena u ponedjeljak, odnosno do večernjih sati po hrvatskom vremenu.

Predsjednica je u subotu o svom angažmanu dala i kratku izjavu novinarima.

- Angažirali smo se, naravno, to su pitanja na koja svaki čovjek... jednostavno morate biti čovjek. Radimo što god možemo, ali želim sačuvati privatnost obitelji pa neću o detaljima. Potrudit ću se iznaći načina, kako s financijske, tako i stručne strane, izjavila je predsjednica.

- U kontaktu smo sa specijalistima, liječnicima, pomoć ne mora biti samo materijalna, može biti i stručna, iako smo pomogli i financijski, rekla je Grabar-Kitarović.

S obzirom na dinamiku prikupljanja sredstava, sve je izglednije da će do idućeg utorka biti prikupljeno 2,8 milijuna američkih dolara, koliko košta eksperimenalna terapija u bolnici u Philadelphiji. Obitelji Rončević potvrđeno je da je izrada plana liječenja za Milu prioritet lječničke ekipe Children's Hospital of Philadelphia te da će biti spremni za njezin dolazak. Mila, koja leži na Odjelu hematoonkologije u Dječjoj bolnici Kantrida, danas bi trebala početi primati kemoterapiju u trajanju od pet dana. U drugom ciklusu, nakon oporavka, uslijedit će terapija klofarabinom, lijekom koji je posebno trebalo odobriti Povjerenstvo i kojeg su preporučili eminentni njemački stručnjaci i referentni centar u Zagrebu. To je protokol u slučaju da ostane na liječenju u Hrvatskoj, što bi odgodilo odlazak na terapiju u SAD. Naime, liječenje klofarabinom je izrazito teško pa ne bi mogla potovati.

Apel za pomoć bolesnoj Mili

Pomoći možete donacijama na račun HR36 4133 0063 1100 0264 4 na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno - ‘darovanje za zdravstvene potrebe - liječenje Mile Rončević’.

Što se tiče prikupljanja sredstava, angažirala se cijela Hrvatska, a u doniranje su se uključili i građani susjednih zemalja, kao i brojni ljudi po cijelome svijetu. Sredstva su donirali i brojni hrvatski nogometni reprezentativci i drugi sportaši te poznate javne ličnosti. Samo u Rijeci, donacije se prikupljaju na stotinjak lokacija te se organizira nekoliko humanitarnih događaja ovog vikenda.

Marinovi i Sanjini prijatelji, koji od samog početka ulažu ogromne napore u organizaciju akcije, uvjereni su da će do utorka biti prikupljeno svih 2,8 milijuna. Sredstva s marinovog računa biti će prebačena na Zakladu kojoj će ostati sav eventualni višak.

Tri potencijalna darivatelja

U petak navečer se s novim informacijama o Mili Rončević oglasio i riječki KBC, u kojemu je inače zaposlena i njezina majka.

- Djevojčica je hospitalizirana u Klinici za pedijatriju KBC Rijeka zbog recidiva (povrata) rijetke vrste leukemije od 27. veljače ove godine. Zbog nepovoljnog odgovora na standardnu terapiju, konzultirani su europski eksperti i preporučena terapija druge linije. Lijek klofarabin je nabavljen i čeka se odluka roditelja za njegovu primjenu.

Učinjeno je pretraživanje Svjetskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i pronađena tri potencijalna darivatelja iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Njemačke. Trenutno je hrvatski registar u kontaktu s američkim registrom radi potvrdnih testova, naveli su u KBC-u.

- Za Milu to znači život, za Milu to znači da ukoliko je se dovede barem u parcijalnu remisiju u kojoj bi mogla biti liječena, transplantacijom krvotvornih matičnih stanica, to znači potencijalno izlječenje, to znači dobra vijest, reagirala je u petak navečer na ovu informaciju Milina majka Sanja Matijević Rončević.

U akciju za pomoć Mili priključili su se i brojni sportaši, javljaju Sportske novosti. Među njima su hrvatski nogometni reprezentativci Ivan Perišić, Ante Rebić, rukometaši Domagoj Duvnjak, Luka Stepančić, nogometni klub Rijeka, tenisačica Ana Konjuh i mnogi drugi...

Iz Zaklade Nora Šitum u subotu su objavili i fotografiju Luke Modrića koji drži papir s natpisom 'Svi za Milu', a Luka je tu fotografiju kao i podatke o načinu na koji se može uplatiti novac objavio na svojem profilu na Instagramu, jednom od najpraćenijih na svijetu.

zaklada Nora Šitum / Facebook

Porukama su se u znak podrške uključili i mnogi drugi slavni hrvatski sportaši poput Ivana Rakitića, Darija Šarića, Ivana Balića...

Veliko srce pokazali su i trećeligaški hrvatski klubovi koji će prihod od utakmica 21. kola koje se igraju za vikend donirati za liječenje Mile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:48